Адвокати подали відповідне клопотання до столичного суду / УНІАН

Адвокати голови Херсонської облради Владислава Мангера звернулися до Шевченківського райсуду Києва з клопотанням скасувати підозру у замовленні нападу на місцеву активістку Катерину Гандзюк.

Про це у коментарі hromadske розповів адвокат Дмитро Ільченко та підтвердив сам Мангер.

Адвокати Мангера посилаються на свідчення в суді фігуранта справи Ігоря Павловського, який фактично спростував причетність Мангера до злочину.

Відео дня

«Ми вважаємо, що повністю відпало обґрунтування підозри, оскільки вона на даний момент не підтверджується взагалі нічим», – зазначив адвокат.  

Читайте такожВ ЄС нагадують, що замовники вбивства Гандзюк досі не покарані

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п'ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня суд оголосив їм вироки. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років в'язниці.

Обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки ув'язнення. У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

Читайте такожП'яний Рищук, якого пов'язують з убивством Гандзюк, побив депутата райради

На початку липня стало відомо, що Павловського судитимуть в Одесі. У серпні в ГПУ заявили, що Павловський уклав угоду зі слідством, однак її суть не розголошується.

З 16 серпня Павловський і його адвокат не приходили на засідання до Приморського райсуду Одеси.

Павловського затримали 20 січня в Херсоні під час спецоперації з припинення діяльності злочинної організації. Всього було проведено 35 обшуків, повідомлено про підозру 9 громадянам. Вилучено коштів в еквіваленті понад 1,1 млн грн.

Слідство вважає, що Павловський створив та очолив злочинну організацію, яка займалася організацією масових заворушень, залякуванням, побиттям людей та підпалами автомобілів жителів Херсонщини для припинення їхньої громадської діяльності (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 194, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України).

В Офісі генпрокурора пояснили, що Павловський в іншому провадженні обвинувачується у допомозі нападникам на Гандзюк сховатися від слідства (ч.1 ст.396 Кримінального кодексу України).