Соціологи розповіли про думку українців щодо ВЕЗ на Донбасі / фото REUTERS

Більшість громадян України не підтримують створення у Донецькій і Луганській областях вільної економічної зони (ВЕЗ).

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 17 до 19 жовтня.

Читайте такожКравчук пояснив, навіщо Зеленський вирішив запитати українців про Донбас

Відео дня

Респондентів запитували за формулюванням, яке пропонується в опитуванні президента 25 жовтня: «Чи підтримуєте ви створення у Донецькій і Луганській областях вільної економічної зони?».

Разом з тим респондент міг обрати варіант «Важко сказати», а також відмовитися відповідати.

За результатами опитування, 45,3% респондентів не підтримують створення вільної економічної зони на Донбасі, 33,5% – підтримують. 20,5% опитаних обрали відповідь «Важко сказати».

Як зазначають соціологи, рівень підтримки зростає з заходу на схід країни – від 27% до 46%.

Опитування проводилось методом CATI (телефонні інтерв'ю) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 505 інтерв'ю.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 4,5% для показників, близьких до 50%, 3,9% — для показників, близьких до 25%, 2,7% — для показників, близьких до 10%.

Опитування 25 жовтня від Зеленського

  • В рамках запропонованого президентом загальнонаціонального опитування 25 жовтня українців запитуватимуть про їхнє ставлення до створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • В Офісі президента заявили, що створення на підконтрольній частині Донбасу вільної економічної зони може суттєво вплинути на темпи реінтеграції тимчасово окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей.