REUTERS

У Генеральній прокуратурі України мають намір співпрацювати з громадськими організаціями та з громадянами, які проживають на тимчасово окупованих територіях, під час документування воєнних злочинів.

Про це повідомили у Відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури з посиланням заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, який курує діяльність Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Читайте також"На віче було понад 5 тисяч людей": у поліції розповіли, як минув День гідності і свободи в Києві (фото, відео)

Відео дня

Так, під час засідання робочої групи щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій генеральний прокурор і співголова Комісії з питань правової реформи Руслан Рябошапка зауважив, що створення в ГПУ Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, є важливим елементом в реалізації концепції перехідного правосуддя. «Департамент стане аналітичним центром, штаб-квартирою, що буде координувати діяльність органів правопорядку. Адже документування воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності – принциповий для Генпрокуратури напрямок», - пояснив Рябошапка.

У свою чергу Мамедов вважає, що необхідно розробити стратегію, яка стане певною «дорожньою картою» для всіх підрозділів, що займатимуться кримінальними провадженнями щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

«Ми будемо співпрацювати з громадськими організаціями у документуванні воєнних злочинів, використовувати у роботі відкриті джерела інформації та налагоджувати комунікації з людьми, які перебувають на тимчасово окупованих територіях та в зоні ООС», - сказав Мамедов.

У ГПУ нагадали, що Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, був створений 21 жовтня. У складі департаменту - два управління (по два відділи в кожному управлінні): нагляду та інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, і, відповідно, Донецької та Луганської областей. До основних повноважень Департаменту, зокрема, належить напрацювання єдиної методики розслідування таких злочинів, здійснення процесуального керівництва у найбільш складних і резонансних кримінальних провадженнях, взаємодія з Міжнародним кримінальним судом.