Ілюстрація REUTERS

Рішення голови Національного банку України Якова Смолія подати у відставку шле тривожний сигнал і може загрожувати незалежності центрального банку.

Про це йдеться в заяві спікера у закордонних справах і політиці безпеки в Європейській службі зовнішніх зв'язків Петера Стано, опублікованому на офіційному веб-сайті служби.

«Повідомлення про подання у відставку голови Національного банку України Якова Смолія під впливом ймовірного політичного тиску шле тривожний сигнал. Банк повинен зберегти можливість виконувати свої функції незалежно. Підрив діяльності цієї важливої інституції ставить під загрозу довіру до програми реформ України та її підтримку», - сказано в заяві.

Відео дня

Водночас в ЄС наголосили, що продовжать підтримувати реформи в Україні і розраховують на прихильність української влади процесу реформування.

Читайте такожСмолій прийняв рішення про відставку після конфлікту з Зеленським – ЗМІ

Як повідомляв УНІАН, вчора, 1 липня, Смолій написав заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням і подав його президенту Володимиру Зеленському. Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

Сьогодні, 2 липня, у Верховній Раді був зареєстрований президентський проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ (№3772).

Також сьогодні Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політикипідтримав проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.