Володимир Зеленський скоро братиме участь у важливому заході Євросоюзу / фото Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський на цьому тижні виступить на саміті лідерів країн-ленів Європейського Союзу.

Про це йдеться у листі-запрошенні президента Європейської Ради Шарля Мішеля до голів держав та урядів країн-членів Євросоюзу взяти участь у саміті ЄС, який відбудеться 23-24 березня у Брюсселі.

Зокрема, одним з питань порядку денного буде тема України.

Відео дня

"На початку зустрічі, президент Зеленський приєднається до нас шляхом відеоконференції. Ми, як завжди, підтвердимо нашу непохитну відданість допомагати Україні. Це включає продовження роботи щодо відповідальності, щодо застосування заморожених російських активів і об'єднання глобальної спільноти з метою підтримки міжнародного порядку, заснованого на правилах", - йдеться у листі.

"Принципово, що з часу нашої останньої зустрічі у лютому, ми працюємо над терміновим збільшенням нашого виробництва і постачання боєприпасів в Україну. Наша мета - доставити 1 мільйон снарядів впродовж наступних 12 місяців і забезпечити адекватне фінансування. З цією метою ми маємо вжити заходів для посилення виробничих потужностей європейської оборонної промисловості", - сказано у листі.

Допомога Україні від ЄС під час війни з Росією - що треба знати

Як повідомляв УНІАН, 20 березня міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що в ЄС досягли політичного консенсусу щодо відправлення в Україну 1 млн снарядів калібру 155 мм впродовж 12-місячного періоду.

Згодом віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що понад 20 країн-членів ЄС братимуть участь у проекті із спільної закупівлі боєприпасів для України.

Зокрема, за його словами, було погоджено три напрямки відповідної діяльності: доставка боєприпасів з наявних запасів, здійснення спільних закупівель в оборонних підприємствах, а також збільшення промислових потужностей виробництва.

Загалом буде виділено 2 млрд євро, але 1 мільярд євро буде спрямовано на відшкодування коштів, які будуть витрачені на спільні закупівлі снарядів калібром 155 мм і ракет, якщо Україна зробить відповідний запит. Цим займатиметься першочергово Європейське оборонне агентство.

Вас також можуть зацікавити новини: