Літак Boeing 737-800 з реєстраційним номером UR-PSR, який був збитий іранськими військовими / REUTERS

Кілька родичів загиблих пасажирів рейсу МАУ PS752, який був збитий іранськими військовими, подали позов проти Ірану у Федеральному суді у Вашингтоні.

Про це йдеться у прес-релізі юридичної фірми Herischi & Associates, яка забезпечуватиме юридичний супровід справи, пише Європейська правда.

Позов ініціювали родичі кількох американців, загиблих у збитому літаку. Його подають проти уряду Ірану та Корпусу вартових Ісламської революції.

Відео дня

У позові їх звинувачують у неспроможності убезпечити життя пасажирів цивільної авіації, замовчуванні фактів і приховуванні й знищенні ключових доказів. Зазначається, що позов готували у координації з іншими схожими позовами проти Ірану.

"Позивачі сподіваються, що ця справа буде дієвим кроком для притягнення винних до відповідальності. На жаль, родичі жертв не мають жодної довіри до розслідування цього злочину тими, хто його і скоїв, та здатності іранської судової системи вершити правосуддя", - зазначили в юридичній фірмі.

Зазначається, що Україна як держава веде перемовини з Іраном разом з іншими країнами, чиї громадяни загинули на борту збитого літака, але не може перешкоджати родичам загиблих українців подавати такі позови, якщо вони захочуть це зробити.

Читайте такожGlabe and Mail: Канада сама розслідує обставини знищення літака МАУ в Ірані

Одночасно подавати особистий позов та розраховувати на компенсацію за підсумками перемовин на державному рівні - юридично неможливо.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: хроніка подій

  • 8 січня в Ірані був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 знаходилися 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.
  • Президент Ірану Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинуваченими проходять шість осіб.
  • 24 липня стало відомо, що дані з чорних ящиків збитого в Ірані пасажирського лайнера МАУ підтвердили факт зовнішнього втручання в роботу літака.
  • 29-30 липня в Києві пройшов перший етап переговорів з Іраном щодо збитого українського "Боїнга". Головною темою став розмір компенсацій родичам загиблих в авіакатастрофі.
  • 10 серпня Іран заявив, що не буде виплачувати компенсацію українській авіакомпанії МАУ за збитий над Тегераном пасажирський літак Boeing 737.
  • 19 жовтня в Ірані розпочався другий раунд переговорів у справі збиття іранськими військовими літака компанії "Міжнародні авіалінії України".