В Білорусі досі тривають протести / фото УНІАН

Європейський Союз офіційно запровадив санкції проти 40 представників режиму Олександра Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікацію президентської виборчої кампанії у Білорусі.

Про це йдеться у заяві на сайті Європейської Ради.

"Рада ЄС сьогодні запровадила обмежувальні заходи проти 40 осіб, визначених відповідальними за репресії та залякування стосовно мирних протестувальників, членів опозиції і журналістів внаслідок президентських виборів 2020-го року у Білорусі, а також за порушення під час виборчої кампанії", - зазначили в Європейській Раді.

Водночас в опублікованому в Офіційному журналі ЄС списку осіб, проти яких запроваджені санкції, Олександра Лукашенка немає.

Читайте такожБілорусь гнівно відреагувала на санкції ЄС проти чиновників Лукашенка і пригрозила "трагічною історією"

Санкції проти режиму Лукашенка: що відомо

  • Вночі 2 жовтня ЗМІ повідомили, що представники ЄС на саміті погодили введення санкцій проти представників влади Білорусі. Санкції мають набути чинності вже наступного тижня.
  • Процес введення обмежень гальмував Кіпр, який вимагав натомість від Європи відреагувати таким же чином на несанкціоновану розвідку нафтових родовищ Туреччиною у його водах. З цього приводу президент країни навіть зустрічався з Шарлем Мішелем.
  • Естонія, Латвія і Литва ввели санкції щодо 128 білоруських чиновників. Серед них Лукашенко і його син Віктор, керівник адміністрації президента Ігор Сергієнко і його перший заступник Максим Риженков і заступники Ольга Чуприс, Дмитро Крутой, а також інші чиновники адміністрації Лукашенка.