Нацбанк запустить реєстр колекторських компаній / фото ua.depositphotos.com

Національний банк України в липні поточного року запустить реєстр колекторських компаній, без реєстрації в якому таким компаніям буде заборонено здійснювати свою діяльність.

Як повідомила прес-служба регулятора, 14 травня на сайті НБУ запрацювала спеціальна веб-сторінка, присвячена майбутній реєстрації колекторських компаній, де зібрана інформація про умови допуску їх на ринок після прийняття нового закону, який вступить в дію 14 липня 2021 року.

Читайте такожЗеленський підписав закон про роботу колекторів

Відео дня

"Всі колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги з врегулювання боргів за споживчими кредитами, повинні зареєструватися в реєстрі колекторських компаній Національного банку. НБУ запустить реєстр протягом наступних двох місяців", - сказано в повідомленні.

У НБУ пояснили, що колекторські компанії матимуть час з 14 липня по 13 серпня, щоб подати пакет документів на включення до реєстру. Фінансовим компаніям, які мають ліцензію на надання деяких фінансових послуг, а саме на факторинг або кредитування, потрібно буде подати скорочений перелік документів. А юридичним особам без ліцензій - повний пакет документів.

"Важливо, що компаніям, які не зареєструються у реєстрі, після 14 жовтня 2021 буде заборонено здійснювати врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб. Договір кредитодавця з незареєстрованим колектором буде вважатися недійсним", – йдеться в повідомленні.

Що цьому передувало

Верховна Рада у вересні 2020 року прийняла закон про захисту прав споживачів фінансових послуг, що зобов'язує банки інформувати потенційних позичальників про всі майбутні витрати по кредиту, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб.

Також закон вводить однакові правила для банків і небанківських фінустанов щодо реклами фінансових послуг.

12 квітня президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості". Документ покликаний захистити боржників від дій недобросовісних колекторів.