REUTERS

Про це уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Ірина Геращенко повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що на останній зустрічі в Мінську було вкотре передано прізвища 139 українських заручників, що утримуються бойовиками, з вимогою їх звільнити.

Читайте такожУ "ЛНР" заявили, що відпустять усіх полонених на Різдво

Відео дня

Геращенко сказала, що тоді у Мінську українська сторона підкреслила, що заради звільнення людей готова шукати компроміси. "На жаль, цей процес було заблоковано", - заявила представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Контактної групи.

"Сьогодні ми чекаємо повну і достовірну інформацію, кого готові звільнити бойовики. Якщо правда готові звільнювати! Якщо мова йде про дійсне бажання розблокувати процес звільнення, а не заяву - фарс. Якщо є бажання вирішувати гуманітарні проблеми, а не знущатися над почуттями рідних і близьких, які тепер в очікуванні добрих новин. Які плачуть в телефон з питанням: чи є їх дитина, їх коханий серед тих, кого начебто мають звільнити", - повідомила Геращенко.

Вона наголосила, що "за наявною на сьогодні інформацією, бойовики хочуть "звільнити" одну людину, інформацію про яку не підтверджують ані СБУ, ані Міноборони...".

Читайте такожВ СБУ готові відпустити всіх бойовиків, але анонсувати це не будуть

"І всі ці заяви, на жаль, поки що більше схожі на фарс, тим більш цинічний в день одного з найголовніших православних свят, в переддень Різдва. Тим більш жорстокий, що мова йде про долі людей і їх родини, які тепер ще в більшому розпачі... І від цієї жорстокості просто стає погано", - додала Геращенко.

Також вона додала, що "під останньої зустрічі в Мінську представники окремих районів Луганської області, яким ми передали повну інформацію і прізвища людей, які вважаються заручниками (разом з СБУ ми передали прізвища 139 людей), заявили, що вони підтверджують, що в них утримується тільки 4 українських військових і 5 цивільних".

За її словами, бойовики підтвердили, що утримують О.Полякова, якого після розмови у Мінську вдалося звільнити напередодні 2016 року.

"Також представники ОРЛО назвали прізвище ще однієї людини, яку вони начебто утримують і якої немає в списках СБУ (ані в заручниках, ані в зниклих безвісти) і ми зараз перевіряємо цю інформацію, наскільки вона достовірна і реальна. І ось саме цю людину вони і готові звільнити... тобто, поки що заяви бойовиків про милосердя більше схожі на неприпустимий в таких питаннях фарс", - заявила Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, Україна очікує вже сьогодні звільнення як мінімум 9 українців із полону бойовиків.