«Нафтогаз» заявив про загрозу зриву опалювального сезону в Дніпрі / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» попереджає жителів міст Дніпро і П'ятихатки, селищ Софіївка і Лихівка та села Саксагань у Дніпропетровській області про можливий зрив початку опалювального сезону через бездіяльність місцевої влади.

Читайте такожОпалювальний сезон 2019: коли в Україні ввімкнуть опалення і скільки платитимемо

Згідно з повідомленням прес-служби компанії, підприємства, які постачають тепло зазначеним населеним пунктам, звернулись до «Нафтогазу» для укладення договорів постачання природного газу. Однак, ці підприємства використовують котельні, що до цього експлуатувались іншими суб'єктами господарської діяльності, які накопичили значну заборгованість перед «Нафтогазом» за раніше спожитий газ.

Відео дня

У «Нафтогазі» зазначають, що, згідно з вимогами законодавства, для укладення договорів ці підприємства повинні були перевести на себе борги попередників. Однак виробники тепла категорично відмовляються виконувати вимоги законодавства.

Повідомляється, що проблема виникла не сьогодні, у місцевої влади було достатньо часу для вирішення питання із заборгованістю теплопостачальників, але влада вибрала позицію невтручання, поставивши під загрозу комфорт і здоров'я своїх виборців.

У «Нафтогазі» зазначають, що неодноразово спостерігали ситуацію, коли виробники тепла накопичують заборгованість, а через рік ці «боргові ями» зникають разом із грошима, передавши котельні іншому щойно створеному підприємству. При цьому більшість таких підприємств діє під контролем представників місцевої влади.

«Нафтогаз» вимагає від місцевих органів влади Дніпропетровської області контролювати дотримання законодавства комунальними підприємствами й, у разі необхідності, надати їм фінансову допомогу, щоб опалювальний сезон у зазначених населених пунктах розпочався вчасно», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня Кабінет міністрів України створив робочу групу під головуванням міністра розвитку громад і територій Альони Бабак для нормального запуску опалювального сезону в країні.