Вітренка звільняють з «Нафтогазу» / фото УНІАН

Виконавчий директор Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що отримав повідомлення про звільнення його з компанії через два місяці і розкритикував роботу Андрія Коболєва на посаді голови правління НАК. Про це Вітренко написав на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожНаглядова рада "Нафтогазу" призначила головного виконавчого директора

«Друзі! Мене щойно формально попередили, що мою посаду скорочують, і це означає, що через два місяці мене звільнять з «Нафтогазу». Оскільки постійно доводиться боротися з дезінформацією, причому, "з переважаючими силами суперника", мушу знову вдатися до радикальної відкритості і викласти тут своє бачення ситуації», - написав він.

Відео дня

На думку Вітренка, його звільняють, оскільки боротьба проти російської агресії, зокрема, ефективний захист інтересів України у відносинах з «Газпромом», і боротьба з корупцією в газовій галузі не є пріоритетом компанії.

«У такій ситуації найлогічніше пояснення, чому мене звільняють - зараз не є пріоритетом боротьба проти російської агресії, зокрема ефективний захист інтересів України у відносинах з "Газпромом". Так само не є пріоритетом боротьба з корупцією, зокрема, з її причинами, у газовому секторі. Отже, є інші пріоритети, які, на жаль, стали бар'єром на шляху зближення з Європою, зміни правил всередині країни на європейські, примусу Росії грати за цивілізованими правилами щодо України», - зазначив він.

За його словами, деякі ключові члени команди підуть з «Нафтогазу» вже скоро, а голова правління НАК Андрій Коболєв залишиться керівником.

«Спочатку нагадаю, що рішення про скорочення моєї посади, де-факто про моє звільнення, ухвалював формально Коболєв. Але розповідаю незручну правду про Коболєва не тому, що він мене звільняє. Навпаки, моє звільнення - це реакція Коболєва на незручну правду, в якій він вбачає загрозу для свого крісла. Своєю чергою, цим користуються ті, хто тримає Коболєва в цьому кріслі», - зазначив Вітренко.

За його словами, Коболєв не має достатньої компетенції для керівництва компанією.

«Я Коболєву відверто говорив про те, що його провали як керівника перекреслюють здобутки нашої команди в «Нафтогазі» і дискредитують реформи. Що його недостатній рівень компетентності та морально-етичних якостей є проблемою для трансформації «Нафтогазу» в ефективну національну компанію», - наголосив Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2019 року голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв підтвердив наявність конфлікту з виконавчим директором «Нафтогазу» Юрієм Вітренком.

Раніше відділ маркетингових досліджень «Нафтогазу», який підпорядковується Вітренку, підготував доповідь про поточну ситуацію з корпоративною реорганізацією компанії, в якій йшлося про наявність конфлікту між Коболєвим і Вітренком. Про це, зокрема, свідчить відмінність у поглядах на організаційну трансформацію «Нафтогазу», йшлося в доповіді.

16 березня 2020 року Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» продовжила контракт з головою правління компанії Андрієм Коболєвим на 4 роки.