Ілюстрація REUTERS

В Україні через масові порушення вірянами карантину у великодню ніч через 5-7 днів може статися сплеск захворюваності на COVID-19.

Про це заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив в ефірі програми «Сніданок з 1+1».

Читайте такожВ Україні черговий антирекорд захворювання на COVID-19: плюс 415 випадків за добу (відео)«Якщо порівнювати з попереднім роком, коли 7,5 мільйонів українців взяли участь в богослужіннях, то в принципі дотримувались (карантину), але 130 тисяч все одно були (у церквах), і ці 130 тисяч, якщо вони були в закритому, тісному приміщенні й інфікувались – то це велика кількість, яка може дати нам значний сплеск захворюваності на коронавірусну хворобу в подальшому. В середньому ми це побачимо через 5-7 днів після Великодніх свят», - заявив він.

Відео дня

За словами Ляшка, один інфікований заражає ще двох людей.

«Сплеск може виникнути, якщо були інфіковані…Те, що показує нам статистика, скільки ми побачили священників, монахів інфікованих в закритих приміщеннях – то це 100% дасть сплеск. Головне питання: який це сплеск буде? І як ми повинні до цього готуватись», - додав він.

Ляшко зазначив, що МОЗ наразі інтенсивно готується до можливого сплеску епідемії в тих населених пунктах, де найбільша кількість вірян відвідували храми у великодню ніч.

«Сьогодні закривають певні міста, зокрема Почаїв. Ми готуємо лікарні в тих районних центрах, які не були визначені для прийому хворих, але там відбулись богослужіння. Ми переформатовуємо сили. Це все складно, це все навантаження на систему охорони здоров’я…», - наголосив головний санітарний лікар.

Як повідомляв УНІАН, президент Володимир Зеленський та Міністерство охорони здоров’я неодноразово закликали українців залишатися вдома на Великдень та дотримуватись режиму карантину під час свят через пандемію коронавірусу.

17 квітня Зеленський наголосив, що кількість хворих на COVID-19 може сягнути від 2% до 10% населення, якщо на Великдень будуть великі скупчення людей.

За даними поліції, в Україні у великодню ніч до церков прийшли майже 130 тисяч вірян, у 19 випадках поліція зафіксувала порушення карантинних обмежень.

Читайте також: