Люди не завжди дотримуються соціальної дистанції, чекаючи в чергах на заповітний тест / скріншот з відео

Жителі Києва змушені годинами стоять у величезних чергах, щоб здати тест на коронавірусну інфекцію COVID-19. Займати черги доводиться з ранку, а сам тест можна здати тільки за гроші.

Про це йдеться в сюжеті програми Апостроф News, журналісти якої побували біля лабораторій на Троєщині, Позняках та у Солом'янському районі столиці.

Щоб здати заповітний тест на COVID-19 в лабораторії на Троєщині, киянка Катерина зайняла чергу о шостій ранку. Каже, що днем раніше відчула підвищення температури.

"Я не знаю, скільки часу я тут, думаю, вже чотири години. Я не дивлюся на час, але не засмучуюся", - розповіла Катерина.

Також своєї черги очікують Євген та Анастасія, які тільки вчора прилетіли з-за кордону, а вже завтра виходять на роботу. І для цього їм потрібен тест на COVID-19.

"Коли ми тут проїжджали, я думала, що це черга на маршрутку. А коли ми прийшли сюди, то стояли біля другого входу, за яким ще дуже багато людей. І там ми стояли", - зазначили вони.

Жінка в черзі була обурена, що держава виділяє величезні гроші на тести, а люди все одно роблять їх за свої гроші / скріншот з відео

"Дивлюся інтернет, стільки грошей виділили на COVID-19, щоб зробити перевірку. Дуже великі гроші виділяються, а все одно люди здають за свої гроші", - ділитися своєю думкою одна з жінок в черзі.

На Позняках люди навіть не дотримувалися соціальної дистанції

На відміну від лабораторії на Троєщині, на Позняках люди в черзі навіть не дотримуються соціальної дистанції.

Киянка Людмила стоїть у черзі з восьмої ранку, але за списком вона 250-та. розповідає, що приїхала з-за кордону, але на роботі зобов'язали здати тест, тому тут і стоїть.

Читайте такожСтепанов: приватні лабораторії не будуть безкоштовно тестувати на COVID-19 людей з вулиць

Біля лабораторії на Солом'янці кияни кажуть, що варіантів, де можна зробити тест на коронавірус, не так вже й багато.

"У державну лабораторію можна потрапити тільки за направленням лікаря, а оскільки у нас немає симптомів, потрібна виключно довідка. Є в лабораторіях опція - викликати медсестру, але найближча медсестра буде вільна через чотири дні", - говорить Інна.

У лабораторію киянка прийшла з сином, якому вже завтра потрібно лягати в лікарню. А для цього треба здати тест. А щоб заощадити, Інна вибрала лабораторію з однією з найнижчих цін.

"Ця лабораторія одна з найдешевших. Тест коштує 770 гривень", - зазначила киянка.

Також журналісти спробували з'ясувати, яка ситуація з комп'ютерною діагностикою легень у Києві. Але в комунальній лікарні їм пояснили, що її можна зробити тільки стаціонарним хворим. У приватну клініку записатися можна, але для цього потрібні чималі гроші.

Читайте такожЛікар-епідеміолог пояснила, чи можуть помилятися тести на коронавірус

Як роблять тест на коронавірус

Під час ПЛР-тесту спеціальною паличкою з ватним тампоном беруть мазок з носа або горла. Паличку потім відправляють в пробірку або контейнер – і на дослідження. ІФА-аналіз - беруть кров з вени. Для експрес-тесту - кров з пальця. Процедури трохи неприємні, але цілком терпимі і не болючі.

Результати експрес-тесту відомі вже через 10 хвилин, ПЛР-тест роблять в середньому два дні, ІФА – до трьох днів.

Скільки коштує тест на коронавірус в Україні

Експрес-тест коштує від 400 до 700 гривень. ПЛР-тест – від 800 до 2400 гривень, якщо з виїздом медсестри за біоматеріалами - ще на 300-500 гривень дорожче. ІФА - від 300 до 600 гривень. Безкоштовно роблять тим, у кого є гострі ознаки COVID-19. Також такий тест роблять тим, кого готують до операції.

Як підготуватися до тесту на коронавірус

За 6-8 годин до тесту не можна використовувати спреї, льодяники і таблетки для горла.

За 3-4 години до тесту не можна: їсти, пити, курити, Полоскати горло або ротову порожнину, чистити зуби, використовувати спреї або краплі в ніс, сольові розчини.

Тест на коронавірус: що ще варто знати