В Асоціації пропонують Уряду розглянути можливість визначення постачальника «останньої надії» в кожному регіоні окремо / фото УНІАН

Громадська спілка «Асоціація постачальників енергоресурсів» (далі – Асоціація), яка об’єднує близько 40 ліцензіатів з постачання природного газу та електроенергії майже з усіх регіонів України, звернулась до Кабінету Міністрів України з приводу дискримінаційних та економічно необґрунтованих умов конкурсу з визначення постачальника «останньої надії» на ринку природного газу України.

Як відомо, Міністерство енергетики України серед вимог до кандидатів на постачальника «останньої надії» висуває вимогу, яка полягає у наявності у кандидата 3,5 мільярдів куб. м газу в газосховищах або укладені договори на зазначений обсяг з підтвердженням від оператора ГТС. Як зазначають в Асоціації, така вимога виключає можливість участі у конкурсі фактично всіх постачальників природного газу, окрім одного – «НАК «Нафтогаз України».

Читайте такожАсоціація постачальників енергоресурсів просить Міненерго не допустити зривів у постачанні газу населенню

Відео дня

«Очевидним є факт, що до участі у конкурсі може бути допущений лише конкретний заздалегідь визначений учасник. Такий відбір не відповідає ані принципам вільної конкуренції, ані прозорості та недискримінації. Саме тому ми звернулись до Уряду з пропозицією переглянути вимоги до постачальника «останньої надії», - зауважує голова правління Асоціації Артем Компан.

В Асоціації роз’яснюють, що станом на 31.06.2020 року обсяг природного газу у 3,5 мільярдів куб. м як у натуральному, так і в грошовому виразі міг мати виключно «Нафтогаз України» за рахунок свого домінуючого положення на ринку купівлі-продажу природного газу. В рамках виконання спеціальних обов’язків на ринку природного газу (ПСО) саме «Нафтогазу України» були зобов’язані реалізовувати весь видобутий природний газ такі держані компанії як АТ «Укргазвидобування» та АТ «Чорноморнафтогаз». Приватні постачальники природного газу не мали і сьогодні не мають можливості напряму закуповувати ресурс, що видобувається вищезазначеними компаніями.

Крім того, обсяг коштів, потрібний для купівлі ресурсу в такому обсязі, складає 14,5 мільярдів гривень. Враховуючи кризові тенденції в економіці України, викликані світовою пандемією коронавірусу, такий розмір коштів будь-якому приватному постачальнику буде важко залучити в українських банках.

В Асоціації пропонують Уряду розглянути можливість визначення постачальника «останньої надії» в кожному регіоні окремо. «Оскільки на сьогодні в Україні немає такого постачальника, який би мав розгалужену мережу представництв в усіх регіонах, має сенс визначати постачальника «останньої надії» в кожному регіоні окремо», - додає Артем Компан.

Нагадаємо, 1 липня на сайті Міністерства енергетики України були оприлюднені конкурсні вимоги до майбутнього постачальника «останньої надії», 7 липня визначений як останній день прийому заявок на конкурс. 

7 липня Міністерство прийняло рішення продовжити термін прийому заявок на конкурс з визначення постачальника "останньої надії" на ринку газу ще на день до 8 липня.