Згідно з індексом Біг-Мака, долар має коштувати менш як 10 гривень /  фото mcdonalds

Українська гривня є однією із найбільш недооцінених валют у світі за індексом Біг-Мака.

Про це повідомляє ТСН.ua.

Читайте такожВ Україні подешевшали овочі з борщового набору

Відео дня

"Нещодавно солідне видання зі світовим ім'ям The Economist опублікувало свій оновлений рейтинг валют за індексом Біг-Мака. Вони вивчають економіку за допомогою гамбургерів. Такий спосіб всесвітньо відомий журнал The Economist вигадав понад ніж 30 років тому і назвав його - індекс Біг-Мака", - йдеться у повідомленні.

За основу розрахунків взяли ціну звичайнісінького бутерброда. Фінансисти пояснили свій вибір тим, що гамбургер Біг-Мак - це своєрідний аналог продуктового кошика: адже в ньому є і хліб, і м'ясо, і овочі. Інший важливий момент - цей гамбургер можна придбати практично в кожній країні світу.

Як же вираховують за цим індексом: недооцінена валюта чи переоцінена? За відправну точку беруть ціну на Біг-Мак у Сполучених Штатах Америки, країні звідки долар родом. А далі порівнюють із вартістю такого ж бургера у будь-якій іншій країні.

На сьогодні в Україні Біг-Мак коштує 57 гривень, тоді як американський бургер коштує 5 доларів і 74 центи. Ділимо одне число на інше та отримуємо результат - 9,90. Саме стільки має бути реальний курс долара в Україні за індексом Біг-Мака. Отже, українська гривня - недооцінена.

Попри те, що про індекс Біг-Мака пишуть авторитетні видання і його вивчають в економічних школах світу, багато фахівців сприймають його несерйозно і навіть критично. Одна з причин - індекс Біг-Мака не враховує дуже багато важливих чинників, які впливають на ціну гамбургера: наприклад, оренда приміщень, зарплати чи вартість комуналки.