Департаменти перейшли у вертикаль управління Шевченка / фото УНІАН Володимир Гонтар

Правління Національного банку позбавило першого заступника голови НБУ Катерину Рожкову повноважень з регулювання банківської сфери.

Як повідомила прес-служба регулятора, відповідне рішення було прийнято 20 жовтня під час чергового засідання правління.

Читайте такожРожкова та Сологуб: Рада НБУ висловила недовіру двом заступникам голови Нацбанку

Відео дня

Зміна структури регулятора

Зокрема, своїм рішенням Правління НБУ змінило структуру регулятора, створивши в нову вертикаль підпорядкування.

До неї увійшли Департамент методології регулювання діяльності банків, Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінустанов, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг, Департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ. Цю вертикаль управління закріпили за Рожковою.

Нова вертикаль

"З'явилася нова вертикаль - "Регулювання фінансового сектора". До неї віднесені Департамент методології регулювання діяльності банків, Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг та Департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що керівництво і контроль за діяльністю підрозділів по вертикалі підпорядкування "Регулювання фінансового сектора" буде здійснювати перший заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова.

Згідно з повідомленням, вертикаль "пруденційного нагляду" приєднана до вертикалі "Загальний блок", в результаті чого створена вертикаль "пруденційного нагляду та загальні питання". До неї додатково віднесено департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, фінансового моніторингу, аналітики та наглядових технологій, нагляду за ринком небанківських фінансових послуг. Здійснювати загальне керівництво і контролювати діяльність підрозділів даної вертикалі буде глава НБУ Кирило Шевченко.

"Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ від вертикалі "Монетарна стабільність" переходить до новоствореної вертикалі "Регулювання фінансового сектора". Керівництво та контроль за вертикаллю "Монетарна стабільність" як і раніше буде здійснювати заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб", - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що Департамент стратегії та розвитку віднесений до вертикалі "Платіжні системи та грошовий обіг". Як і раніше, керівництво і контроль за цією вертикаллю здійснювати заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Відзначається, що в вертикалях підпорядкування "Ринкові операції" і "Фінансово-адміністративний і операційний блок" розподіл окремих структурних підрозділів не змінилося. Керівництво та контроль за діяльністю підрозділів цих вертикалей, як і раніше, будуть здійснювати заступники голови НБУ Юрій Гелетій і Ярослав Матузка відповідно.

"Необхідність поновлення вертикалей підпорядкування центробанку обумовлена ​​розширенням мандата Національного банку, зокрема, у сфері регулювання ринку небанківських фінансових установ. Регулятор повинен відокремити методологічний супровід та нормативно-правове регулювання діяльності учасників ринків небанківських фінансових послуг від функцій нагляду за ними", - повідомили в прес-службі.

Аналогічний принцип застосований і до учасників ринку банківських послуг, і у зв'язку з цим Нацбанк створив нову вертикаль підпорядкування «Регулювання фінансового сектора», який буде здійснювати методологічний супровід діяльності учасників банківського та небанківського фінансових ринків.

Що змінилося

Правління НБУ забрало з підпорядкування Рожкової 6 ключових для нагляду за банківським ринком департаментів і передало їй 3 підрозділи, які не відіграють істотного значення в регулюванні банків.

Раніше в підпорядкуванні Рожкової було 7 структурних підрозділів: Департамент банківського нагляду, Департамент виїзних перевірок, Департамент нагляду за ринком небанківських фінансових послуг, Департамент фінансового моніторингу, Департамент ліцензування, Департамент методології регулювання діяльності банків і Департамент аналітики та наглядових технологій.

Всі ці департаменти, крім Департаменту методології регулювання діяльності банків, тепер перейшли у вертикаль управління.

Тепер у підпорядкуванні Голови Правління НБУ Шевченка 15 підрозділів - це майже половина всіх структурних одиниць НБУ.

Хронологія подій

  • 3 липня 2020 року Верховна Рада підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського звільнити Якова Смолія з посади голови Національного банку України.
  • Виконувати обов'язки голови Національного банку України (НБУ) до призначення нового керівника повинна була перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
  • 1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.
  • 15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента України Петра Порошенка призначила Смолія головою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерію Гонтареву. Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ.
  • 15 жовтня 2020 року Фонд гарантування зажадав від Рожкової відшкодувати 1,5 мільярда гривень збитку, нанесеного "Платинум Банку".