Суд заочно заарештував одного з фігурантів справи "Роттердам+" / фото УНІАН

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України заочно арештувала заступника начальника управління енергоринку Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Володимира Бутовського, який є одним з підозрюваних у справі «Роттердам+».

Про це повідомили у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У САП зауважили, що Бутовський підозрюється у зловживаннях під час застосування так званої формули «Роттердам+», збитки від якої сягають понад 18 млрд 868 млн гривень. Його дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Відео дня

Читайте такожСправа "Роттердам+": екс-голова Нацкомісії з тарифів Вовк відреагував на дозвіл суду на затримання

«Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України підтримала позицію прокурорів САП та постановила рішення про надання дозволу на затримання з метою приводу для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою заступника начальника управління енергоринку НКРЕКП Володимира Бутовського», - йдеться у повідомленні.

Таким чином, Апеляційна палата ВАСУ скасувала ухвалу слідчої судді Солом’янського районного суду міста Києва, якою було відмовлено у задоволенні клопотання Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про заочний арешт службовця НКРЕКП.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18,87 млрд грн.

Читайте такожСправа скандальної «Роттердам+»: суд скасував арешт комп'ютерів з доказами

За даними НАБУ, йдеться про екс-голову НКРЕКП Дмитра Вовка, чинного директора ДП "Оператор ринку" (який на момент запровадження "Роттердам+" був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній цієї групи.

Дії всіх шістьох осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Вовка оголошено у міжнародний розшук. 5 вересня, керівник САП Назар Холодницький повідомив, що Вовк переховується в Брюсселі, куди виїхав з Києва ще у квітні.