Ройтбурд - звільнення Ройтбурда - Одеська ОДА не розірве контракт з директором худмузею / фото УНІАН

Одеська обласна державна адміністрація не розірве контракт з Олександром Ройтбурдом, звільнення якого з посади директора Одеського художнього музею облрадою суд визнав законним.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі ОДА, пославшись на заяву голови обладміністрації Максима Куцого.

Зазначається, що Куций зустрівся сьогодні з директором Одеського художнього музею Ройтбурдом і запевнив відомого художника, що підтримує його.

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України за 2 червня: стрілянина в Одесі та протест рестораторів під Кабміном

Зазначається, що художник має намір оскаржити рішення суду, а Куций обіцяв йому в цьому всіляку підтримку.

«Одеська ОДА надасть всю можливу юридичну допомогу і виступить третьою стороною на боці позивача. Контракт з Ройтбурдом розірваний не буде. Таке рішення має базуватися на результатах роботи, а Олександр, як керівник установи, на мою думку, перетворив занедбаний музей в популярне і знакове місце», - заявив Куций.

У прес-службі заявили, що зараз Ройтбурд продовжує керувати Одеським художнім музеєм.

Як повідомляв УНІАН, 4 вересня 2019 року Одеська облрада звільнила Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею. Це питання з голосу вніс депутат Олексій Кобильніков, який заявив, що художник нібито має відношення до того, що громадянин Росії, якого він взяв на роботу, побив екс-директора музею Віталія Абрамова. Сам Ройтбурд цю заяву, як і саме побиття, спростував.

У жовтні минулого року Міністерство культури, молоді та спорту України заявило, що обласна рада звільнила Ройтбурда, не маючи на це ніяких підстав.

10 лютого 2020 року Приморський районний суд Одеси визнав незаконним звільнення Ройтбурда. 28 травня Одеський апеляційний суд визнав звільнення законним.

Довідка УНІАН. 14 березня 2018 року Одеська облрада відмовилася затвердити на посаді директора художнього музею Ройтбурда, попри те, що він переміг у відповідному конкурсі. Зокрема, проти призначення виступили представники фракції «Опозиційний блок».

Того ж дня на той час голова Одеської ОДА Максим Степанов призначив Ройтбурда директором зазначеного музею. З Ройтбурдом підписали контракт на 5 років.

Представники «Опозиційного блоку» неодноразово намагалися звільнити Ройтбурда. У зв'язку з цим в місті проходили акції протесту, під час яких проукраїнські громадські працівники висловлювали підтримку художнику.

Олександр Ройтбурд народився в Одесі в 1961 році. У 1993 році виступив співзасновником асоціації «Нове мистецтво» (Одеса). З 1993 року працював в ній арт-директором, з 1999 по 2001 рік - президентом.

Крім того, він працював директором галереї Марата Гельмана в Києві. Відомий своїми проукраїнськими поглядами. Його роботи експонуються в музеях США, Словенії, України та Росії.