УНІАН

Важко переоцінити важливість розробки вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2. Її поява стала б найкоротшим шляхом назад до нормального життя. Саме тому секретар з охорони здоров'я Великої Британії Метт Хенкок запевнив, що королівство "кинуло всі сили на це".

Випробування вже почалися. А угоди про виробництво вже підписані. Оксфордський університет найняв 10 тисяч добровольців для проведення наступного етапу тестів. Але міністри і їхні радники стали помітно настороженими останнім часом. І ось чому, - пише The Guardian.

Читайте такожTIME: У США ще немає вакцини від COVID-19, але кампанія з вакцинації вже підірвана

Відео дня

На початку минулого тижня заступник головного лікаря Англії Джонатан Ван-Там сказав слова, які ніхто не хотів чути: "Ми не можемо бути впевнені в тому, що отримаємо вакцину". Але його обережність абсолютно правильна. Вакцини прості в теорії, але складні на практиці. Ідеальна вакцина захищає від зараження, зупиняє поширення й робить все це безпечно. Але всього цього добитися дуже не просто.

Більш ніж через 30 років після того, як вчені ізолювали ВІЛ, проти вірусу досі немає вакцини. Лихоманка денге була ідентифікована в 1943 році. Перша вакцина проти неї була схвалена лише торік, але на тлі занепокоєнь, що вона здатна погіршити стан у випадку деяких пацієнтів. Найшвидше в історії була розроблена вакцина від свинки. На це пішло всього чотири роки.

Вчені працювали над профілактичними препаратами від коронавірусів й раніше. Тож їхня робота цього разу не почалася з нуля. Два коронавіруси раніше спричинили масштабні епідемії SARS і MERS. І розробка вакцини проти обох значною мірою просунулася вперед. Але жоден з цих препаратів не був ліцензований. Тому що епідемія SARS вщухла й так, а MERS не вийшов за межі Близького Сходу. Цей досвід допоможе вченим створити вакцину від SARS-CoV-2. Але крім цього ще багато належить вивчити про вірус.

Читайте такожThe Guardian: В гонитві за ліками від коронавірусу постраждають бідні країни

Головне занепокоєння полягає в тому, що коронавіруси не схильні викликати довготривалий імунітет. Приміром, поширені форми застуди спричиняються такими вірусами. Але імунна реакція на них так швидко зникає, що люди знову заражаються вже через рік. Вчені з Оксфордського університету нещодавно проаналізували зразки крові пацієнтів, які одужали від COVID-19 і виявили, що рівень імуноглобулінів класу G різко підвищувався у перший місяць після зараження, але потім знову падав.

Минулого тижня вчені в Університеті Рокфеллера у Нью-Йорку виявили, що у більшості людей, які одужали від COVID-19 без госпіталізації, не з'явилося достатня кількість антитіл проти вірусу.

"І це особливий виклик", - сказав дослідник коронавірусів в Університету Айови Стенлі Перлмен.

"Якщо природне зараження окрім тяжких випадків не дає імунітету, то що зробить вакцина? Може вона й спрацює краще, але ми не знаємо", - пояснив він.

Якщо вакцина дасть захист лише на рік, тоді людству доведеться жити з коронавірусом якийсь час. Генетична стабільність збудника хвороби теж важлива. Деякі віруси, такі як грип, мутують так часто, що розробники вакцин змушені шукати нові формули щороку. Надзвичайно швидка еволюція ВІЛ - головна причина, чому від нього немає вакцини.

Читайте такожWashington Post: Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

До цього часу SARS-CoV-2 був досить стабільним. Але він мутує, як і всі інші віруси. Деякі генетичні зміни були виявлені у його білках, які нагадують шипи. Більшість вакцин базуються на ньому. Якщо білок шипів буде мутувати надто сильно, антитіла, які з'являються завдяки вакцині, будуть застарілими й не зможуть ефективно боротися з зараженням. Мартін Гібберд з Лондонської школи гігієни й тропічної медицини, який допоміг виявити деякі мутації у вірусі, назвав їх "ранніми застереженнями".

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон сказав під час брифінгу, що вакцина "точно не гарантована". Його головний науковий радник Патрік Волленс погодився, але додав: "Я буду здивований, якщо в кінці в нас не буде взагалі нічого". Багато вчених розділяють цю точку зору. The Guardian пише, що найвірогідніше вакцина проти коронавірусу не буде ефективною на 100%.

Тож чи залишиться коронавірус з нами на довго? Проста відповідь: "Так!". Надії на знищення вірусу починаються з вакцини, але не закінчуються на ній.

"Якщо і коли ми отримаємо вакцину, ми не отримаємо в той же момент єдинорога. Якщо нам доведеться покладатися на вакцину, яка дасть захист лише на рік, тоді ми будемо приречені на ендемію COVID-19. Інфекція буде завжди поруч", - сказав виконавчий директор Pandefense Advisory Ларрі Брілліант, який очолював програму ВООЗ зі знищення віспи.

Але навіть якщо дія вакцини буде тривати кілька років, побороти пандемію все одно буде тяжко.

"Позбутися COVID-19 буде значно важче, ніж віспи", - сказав Брілліант.

Читайте такожPolitico: Вакцина від коронавірусу може бути не покишені Європі

У випадку віспи легко визначити, хто хворий, а хто ні. Коронавірус же поширюється зараженими людьми без симптомів, які самі не знають про свій стан. Найгірше те, що поки інфекція зберігається хоча б в одній країні, вона загрожує всьому світу.

"Якщо в нас не буде вакцини в неймовірній кількості, яку можна буде швидко доставити у всі куточки світу, вірус буде здатен і далі поширюватися", - сказав колишній директор з питань імунізації Департаменту здоров'я Великої Британії Девід Селісбарі.

Як люди зможуть жити поруч з коронавірусом?  Доведеться адаптуватися. Життя зміниться. Девід Хейменн, який очолював відповідь ВООЗ на епідемію SARS, вважає, що всім доведеться звикнути до широкого моніторингу поширення інфекції, щоб можна було швидко її стримати. Людям доведеться посилено дотримувати правил гігієни, а також соціального дистанціювання й уникати скупчень фактично у закритих приміщеннях. Хейменн зауважує, випробування наявних ліків відбувається швидше, ніж розробка вакцини. Тож не виключено, що у медиків з'явиться ефективний методі лікування коронавірусу до того, як буде створена вакцина. Як мінімум, це дозволить скоротити смертність.

Читайте такожПекін заговорив про "політичний вірус" і загрозу "нової Холодної війни" між США та Китаєм

Професор інфекціоніст Єн Квок Янь з Університету Гонконгу порадив уряду автономії ослабити соціальне дистанціювання. Але лише за умови, якщо люди будуть носити маски в закритих приміщеннях, таких як вагони потягів й кабінети на роботі. А також не можна нічого їсти чи пити на концертах і в кіно. Столи в ресторанах повинні бути відділені один від одного спеціальними загорожами. А персонал повинен дотримуватися жорстких умов, щоб не допустити поширення коронавірусу.

Психолог Саріта Джейн Робінсон з Університету Центрального Ланкаширу каже, що люди досі адаптуються до "нової норми". І без нагляду і штрафування за відмову носити маску вони можуть повернутися до старої поведінки. Суспільство може поступово стати байдужим до смертей від коронавірусу, коли темп життя відновиться, а ЗМІ перестануть про них говорити. Але серйозність хвороби не вдасться ігнорувати.