"Гумконвої" проїхали через закриті Україною пункти пропуску "Ізварине" та "Успенка" / фото REUTERS

Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест МЗС РФ у зв'язку з направленням так званого «гуманітарного конвою» на тимчасово окуповані території Донбасу.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

«Ігноруючи раніше висловлені неодноразові застереження української сторони, без її офіційної згоди, з порушенням законодавства України, умов та модальностей доставки гуманітарної допомоги, які були раніше узгоджені між Україною, Росією та Міжнародним комітетом Червоного Хреста, російська сторона незаконно перемістила на територію України так званий «гуманітарний конвой» для населення на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях у Донецькій та Луганській областях України», - повідомили в МЗС.

Відео дня

Читайте такожУ ДПСУ розповіли, як перевіряють російські "гумконвої"

Переміщення відбулося через російські прикордонні пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» і закриті Україною пункти пропуску «Ізварине» та «Успенка». При цьому російська сторона унеможливила здійснення українськими прикордонниками і митниками обов’язкових контрольних процедур, які передбачені законодавством України та нормами міжнародного права, зокрема й двосторонніми міжнародними договорами.

«З огляду на ці протиправні дії Міністерству закордонних справ Російської Федерації надіслано ноту протесту з вимогою неухильно дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань, у тому числі двосторонніх договорів, раніше узгоджених модальностей доставки гуманітарних вантажів. Українська сторона також вимагає у подальшому направляти їх оформленими відповідно до законодавства України і через контрольовані нею прикордонні пункти пропуску», - наголошується в заяві.

"Гумконвої Росії": що відомо

  • Росія з серпня 2014 року направляє в зону бойових дій на Донбас так звані «гуманітарні конвої».
  • Українська сторона заявляла про отримання доказів того, що в цих вантажівках серед ящиків з продуктами харчування були зброя, боєприпаси і протитанкові гранати.
  • У МЗС неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки так званої «гуманітарної допомоги».