Артем Ситник / фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро під керівництвом Артема Ситника не показало тих результатів, які очікувалися. Злочинці не бояться нових антикорупційних органів, ментальність населення не змінилася.

Так вважає адвокат Іван Ліберман.

"Можна скільки завгодно маніпулювати статистикою, можна говорити, що щось ще розслідується і що взагалі не їх вина, а рішення приймають суди... однак, маючи такі юридичні можливості і маючи таку інфраструктуру, маючи такий штат, результат повинен був бути зовсім іншим. Принаймні, інший результат чекало суспільство", - зазначив він. 

Відео дня

"В Україні все так само є клани, мікроклани, тіньові домовленості та інше - від цього країна так і не позбулася. Цьому є дві причини. Перша, не змінилася ментальність українця, яка полягає в тому, що занести шоколадку на рівні лікаря і занести хабар для отримання якоїсь посади або вирішення якогось питання - це нормально. Друга - не з'явився страх перед невідворотністю покарання", - пояснює юрист.

На його думку, існуючі антикорупційні та правоохоронні органи ніхто не сприймає всерйоз. 

 "Ніхто не боїться, що його можуть посадити. Всі знають, що можна підписати договір зі звинуваченням про визнання провини, отримати умовний термін і піти далі, ось і все... в країні повинні відкриватися нові в'язниці для засуджених довічно корупціонерів, а ми бачимо, як вони укладають договори зі слідством. Про що тоді волаюче говорити?",- обурений фахівець.

Результат роботи НАБУ він оцінює в десяту частину від того, що могло бути.  

"Якщо виходити з того, що, принаймні особисто я очікував від НАБУ, то існуючий результат можна оцінити максимум в 10 %. І то це ще з великою, великою натяжкою", - говорить Ліберман. 

При цьому виправляти ситуацію з НАБУ, на його думку, потрібно тим, хто його створював і курирує - західним партерам України.

"Україна не самостійна в цьому питанні країна, і безумовно питання до тих іноземних осіб, які здійснюють "нагляд" за діяльністю НАБУ. Питання до них", - вважає юрист. 

Нагадаємо, 16 квітня 2015 року Артем Ситник вступив на посаду керівника НАБУ, ставши першим директором Бюро.

28 серпня 2020 року Конституційний суд України визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка (від 16 квітня 2015 року № 218/2015) про призначення Артема Ситника директором НАБУ. Тим не менш, Ситник відмовився йти у відставку і продовжує керувати даним органом.