В Офісі президента відреагували на заяви Фокіна щодо Донбасу / УНІАН

В Офісі президента заявили, що "неприємно вражені особистими оцінками та коментарями" першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна щодо війни на Донбасі та щодо Криму, зроблені ним у Верховній Раді.

Як повідомили в Офісі президента, особи, які представляють державу, мають надавати перевагу державному над особистим.

Читайте такожУчасники мінської ТКГ від України не будуть коментувати переговори: стала відома причина

Відео дня

"Кожен, хто представляє державу, повинен завжди пам'ятати, що не можна плутати офіційне з особистим. Якщо є розходження в позиціях, а власне бачення, яким би воно не було, відрізняється від державного, потрібно обирати державне доти, доки представляєш державу. Не особисте, а саме державне бачення", - йдеться в повідомленні.

В ОПУ нагадали, що саме з російського вторгнення розпочалася окупація Криму, а також окремих районів Донецької і Луганської областей.

"Саме ця держава повністю контролює тимчасово окуповані території України та має вирішальний вплив на все, що там відбувається", - наголосили в ОПУ.

При цьому, у заяві Офісу президента нічого не сказано про подальшу участь Фокіна в роботі ТКГ.

Читайте також"Мерзотник": Аваков емоційно відреагував на слова Фокіна про війну з Росією

"Безумовно, заявам Вітольда Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави, вже надана належна оцінка. Перш за все - суспільством, яке заплатило велику ціну за свої ідеали. Цього не можна не розуміти", - зазначили на Банковій.

Заяви Фокіна про Донбас

  • Фокін на засіданні комітету парламенту заявив, що поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України. "Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому ніякого підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки я не бачив", - сказав він.
  • Після цих слів і попередніх подібних заяв Фокіна у Раді ініціювали його відкликання зі складу Мінської переговорної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.
  • Українська делегація у Тристоронній контактній групі заявила, що з неприємним здивуванням сприймає повідомлення про резонансні заяви першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна щодо війни на Донбасі та щодо Криму, зроблені у Верховній Раді.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Вітольд Фокін має піти з посади першого заступника голови української делегації в ТКГ.
  • 18 серпня президент Володимир Зеленський увів Вітольда Фокіна (прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках) до складу делегації України для участі в Контактній групі.