Почаївська лавра в Тернопільській області / УНІАН

Представники Почаївської Свято-Успенської лаври у Тернопільській області порушили домовленості щодо здійснення богослужінь в умовах карантин, запровадженого у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Про це в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на 1+1 заявив голова Кременецької райради Володимир Стефанський.

"Я особисто розмовляв з владикою десь 3-4 тижні тому. Були певні домовленості щодо закриття їхнього лаврського готелю. Він був закритий - були виконані ці умови. Далі перемовини вів начальник головного управління управління поліції у Тернопільській області. Певні домовленості були виконані, але певні - недовиконані. Скажімо, домовленості щодо дезінфекції територій лаври, інші речі були виконані. Але все-таки лаврські церкви не були закриті і відбувались богослужіння не тільки назовні, як було домовлено, а люди пішли в храм всередину", - наголосив він.

Відео дня

Читайте такожЧотирьох інфікованих коронавірусом священників Почаївської лаври доставили до Києва: як це коментує КМДА

Стефанський нагадав, що наразі влада Кременецького району повністю заблокувала місто Почаїв на вхід і на вихід, а також повністю заблокована зсередини Почаївська лавра.

"Тобто намісник лаври нарешті ухвалив рішення про те, що ми просили його перед великодніми святами. Все-таки закрита лавра повністю. Люди по-різному ставляться до цього, зрозуміло", - розповів він.

За словами Стефанського, більшість людей підтримують дії влади.

"Тому що, якщо ми сьогодні допустимо розповсюдження того коронавірусу на весь Кременецький район, Тернопільську область і далі, то це, на думку людей, є неправильно. Хоча, звичайно, є незадоволені - ті, яким заважають ті дії, які ми зробили. Але я думаю, ми поступили правильно. Тому що епідеміологи визначили місто Почаїв повністю контактним. Тобто місто має 8 тисяч населення. На той момент, коли були запроваджені жорсткі заходи, вже було 30 захворілих. Сьогодні ми маємо 46 - станом на 10-ту годину ранку. І за даними, які будуть озвучені завтра, ми будемо ще сьогодні мати плюс 13-15 осіб", - додав голова райради.

Нагадаємо, поліція відкрила кримінальне провадження через порушення правил карантину у Почаївській Свято-Успенській лаврі, що у Тернопільській області. Під час богослужіння на Великдень у храмі перебувала "значна кількість вірян", частина з яких не дотримувалася соціальної дистанції.