Фокін пояснив, як можна провести вибори на Донбасі / скріншот

Заступник голови української делегації в тристоронній контактній групі Вітольд Фокін допустив, що на окупованих територіях Донбасу можна сформувати міжнародний тимчасовий уряд ООН, який зможе провести місцеві вибори.

Читайте такожФокін назвав умови, за яких він піде з ТКГ щодо Донбасу

Таку заяву він зробив в програмі "Персона ґрата" на "UA: Українське радіо"

Відео дня

"У мандаті Ради безпеки ООН записано право створювати міжнародний тимчасовий уряд із терміном необхідним. Може бути на рік, може - на два. А безпеку гарантувати можуть міжнародні миротворці, тобто військовий контингент ООН… Ця пропозиція, по суті, не нова, про неї вже говорили», - вказав Фокін.

За його словами, Росія погодилась на цей засіб руху до миру, але зауважила, що військовий контингент ООН має бути зосереджений тільки на чинній лінії розмежування. На це, як вважає Фокін, погоджуватись не можна.

"Я цілком погоджуюсь з тим, щоб перш ніж проводити вибори, треба забезпечити безпеку. Але в який засіб забезпечити безпеку? Це мають керівники країни думати. Як один із засобів я запропонував використати мандат Ради Безпеки ООН і утворити тимчасовий уряд на цих територіях, які зараз не підконтрольні Україні", - продовжив переговорник.

Миротворці на Донбасі

  • Питання введення міжнародного миротворчого контингенту на Донбасі обговорюється вже декілька років. У 2017 році його піднімали на рівні Радбезу ООН, проте безрезультатно.
  • Віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков впевнений, що Україні потрібна буде допомога миротворців ООН у врегулюванні конфлікту на Донбасі. За його словами, це питання поки відкладене, але не зняте з порядку денного.