Ілюстрація / REUTERS

У штабі ООС на Донбасі повідомили про дотримання режиму припинення вогню.

Про це повідомили на сторінці штабу у Facebook.

"Відповідно до рішення Тристоронньої контактної групи від 22 липня 2020 року Командування Об’єднаних сил повідомляє, що 26 липня 2020 року видано наказ Командувача Об'єднаних сил про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню", - йдеться у повідомленні.

Командування Об'єднаних сил підтверджує, що цей наказ про припинення вогню відповідає справжнім заходам, які були визначені Тристоронньою контактною групою та набрали чинності з 00.00 годин 27 липня 2020 року.

Читайте такожПеремир'я на Донбасі: член ТКГ розповів, чим вигідне Україні нове припинення вогню

Перемир'я на Донбасі: що воно передбачає

  • заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, а також заборону на використання будь-яких видів літальних апаратів;
  • заборону на застосування вогню, зокрема снайперського;
  • заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах і околицях, зокрема на об'єктах цивільної інфраструктури: школах, дитячих садах, лікарнях і відкритих для громадськості приміщеннях;
  • ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і повідомлення про них координатору ТКГ, який поінформує про це всіх її учасників;
  • створення і залучення координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК в діючому складі.

Поточна ситуація в ООС

Як повідомляє ТСН із посиланням на прес-офіцерів в ООС, дотриманню режиму "тиші" сприяють спеціальні спостерігачі від бригад і від керівників зверху, які закріплені за позиціями. Вони стежать, щоб цієї тиші дотримувалися.

Бійці на позиціях говорять про те, що мають сумніви з приводу того, наскільки довго може тривати це перемир'я. "Для всієї України - це вже не перше перемир'я. Думаю, що перемир'я з 50 вже набереться. Якось перманентно живемо в перемир'ї. Поки не буде готова інша сторона до таких речей, до тих пір війна буде відбуватися", - говорить військовослужбовець.

Бійцям, якщо у когось відбирають зброю, а такі панічні повідомлення були в соцмережах, порадили дзвонити на гарячу лінію Міноборони.

Перемир'я на Донбасі - відео з фронту

Нагадаємо, 27 липня, о 00:01 на лінії розмежування на Донбасі розпочався режим повного та всеосяжного припинення вогню.

Зазначається, що українські військові заявляють, що готові дати відсіч у разі, якщо підтримувані Росією бойовики знову розпочнуть обстріли.

У неділю, 26 липня, за кілька годин до оголошеного перемир'я відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.