Собор Паризької Богоматері \ REUTERS

У США залунали заклики про збір коштів у зв'язку з пожежею в соборі Паризької Богоматері.

Читайте такожПожежа в Соборі Паризької Богоматері: усі подробиці трагедії (фото, відео)

Жахнувшись від картини охопленого полум'ям собору, ще до того, як вогонь був погашений, люди почали брати зобов'язання відновити всесвітньо відому пам'ятку, передає Голос Америки. Нью-йоркське Товариство французької спадщини і краудсорсінгова платформа GoFundMe одними з перших запропонували допомогти собору, який, як вважається, обов'язково повинна побачити кожна людина, яка приїхала у Париж.

Відео дня

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про намір відкрити міжнародний збір коштів на відновлення собору Нотр-Дам.

Товариство французької спадщини, американська некомерційна організація, що присвячує свою діяльність збереженню архітектурної та культурної спадщини Франції, створила сторінку в Інтернеті для збору коштів на відновлення собору.

«Нотр-Дам, безсумнівно, є архітектурним шедевром і пам'ятником, який, безумовно, необхідно відновити», – заявила по телефону виконавчий директор товариства Дженніфер Херлайн. Херлайн не змогла повідомити, скільки коштів зібрала її організація. Зрештою, зібрані кошти підуть безпосередньо собору, сказала вона.

На сайті GoFundMe було оголошено понад 50 кампаній у всьому світі, пов'язаних з пожежею в соборі, повідомив по електронній пошті представник платформи Джон Ковентрі. «В найближчі години ми почнемо роботу з владою, щоб зробити так, що кошти підуть туди, де вони принесуть найбільшу користь», – заявив Ковентрі.

«Мені здається, проблема буде в тому, чи погодяться люди, які дають гроші, з тими, хто буде займатися відновленням, в питанні про те, як повинен відновлюватися собор», – заявила Лайза Бітел – професор релігії та історії в Університеті Південної Каліфорнії. «Йдеться про національний пам'ятнику Франції, і французи не пошкодують грошей на відновлення, – сказала Бітел. – Не думаю, що американці зможуть серйозно вплинути на те, як це потрібно робити».

У минулому собор Паризької Богоматері вже звертався до міжнародних донорів за допомогою у проведенні реставрації.