Лукашенко сьогодні зустрівся з російськими пропагандистами й дав їм інтерв'ю / Фото: REUTERS

Білоруський глава Олександр Лукашенко допустив нове голосування за президента.

Читайте такожСтало відомо, де знаходиться затримана в Білорусі опозиціонерка Колеснікова

Пряму мову Лукашенка у Telegram-каналі цитує головний редактор «Говорит Москва» Роман Бабаян – учасник зустрічі білоруського глави з кремлівськими пропагандистами.

Відео дня

«Ми готові провести реформу Конституції. Після цього не виключаю дострокових президентських виборів», – написав Бабаян, «близько до тексту».

Водночас член Координаційної ради опозиції Павло Латушко відповів у коментарі Интерфакс-Запад, що Лукашенко таким чином намагається виграти час.

«Це гра на час, коли створені умови для збереження чинної влади. Проте це неможливо у сьогоднішній ситуації, коли народ категорично проти. Не можна проводити вибори після конституційної реформи. Це розтягування у часі. Це роки. А значить роки стагнації, порушення прав людини», – пояснив опозиціонер.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%. За свідченнями очевидців, вибори супроводжувалися масштабними фальсифікаціями.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, почалися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багато кого з них при затриманні й в СІЗО сильно побили. Офіційно відомо про трьох загиблих, понад 200 людей постраждали.
  • Насильство і порушення прав людини білоруськими силовиками засудили в ООН і країнах Заходу. Протестні акції проходять в країні щодня. Їх учасників затримують.