Всі країни-члени НАТО обговорюють питання військової допомоги Україні на щомісячних зустрічах у Рамштайні в Німеччині / фото ua.depositphotos.com

Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну реанімувало Північноатлантичний альянс. Війна надала нового значення країнам уздовж східного кордону НАТО.

Видання The New York Times пише, що в 2019 році президент Франції Еммануель Макрон попередив, що НАТО стає "безмозким", і поставив під сумнів прихильність США Альянсу. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року НАТО знову набуває актуальності.

Хоча Альянс безпосередньо не надає військової допомоги Україні, країни НАТО на чолі з США, найбільшим донором, надіслали обладнання на десятки мільярдів доларів. Всі країни-члени НАТО обговорюють питання військової допомоги Україні на щомісячних зустрічах в Рамштайні в Німеччині. Альянс також допомагає координувати запити України на гуманітарну допомогу.

Відео дня

Війна також надала нового значення країнам уздовж східного кордону НАТО, зокрема, країнам Балтії та Польщі, яка набула нового значного впливу в Альянсі. Президент Польщі Анджей Дуда був одним з перших іноземних лідерів, які відвідали Київ після початку вторгнення, і став одним з найрішучіших його прихильників.

Війна між Росією і НАТО - що пишуть ЗМІ

Видання Bild пише, що цього року влада РФ може мобілізувати ще 200 тисяч осіб. Згідно з секретним документом, навесні окупанти підуть у наступ і вже до червня відкинуть ЗСУ.

Такде в липні почнеться "прихована атака" на захід, яка буде включати кібератаки та інші форми гібридної війни в країнах Балтії, а також зіткнення і початок великих навчань на території РФ і Білорусі.

У жовтні може статися загострення через перекидання військ і озброєння в Калінінград, а вже в грудні в районі "Сувальського коридору" створять конфлікт на кордоні і "заворушення з численними жертвами".

Вас також можуть зацікавити новини: