Булочки з корицею \ zen.yandex.ru

Від апетитної, повітряної булочки відмовитися вкрай складно. Вона підійде для сімейного чаювання, а також виручить господиню, яка чекає гостей. Особливо актуальні здобні булочки в зимовий період, коли всі частіше п'ють чай або каву. Крім цього, такі булочки можна взяти з собою на роботу, в школу для легкого перекусу.

Серед класичних рецептів здобних булочок - булочки з родзинками, маком, корицею. Також булочки можна приготувати в мультиварці.

Здобні булочки з родзинками:

Інгредієнти: молоко - 150 мл; дріжджі сухі - 7 г; борошно - 500 г (+/-); масло вершкове - 130 г; цедра лимона - 1 ч. л.; яйце - 1 шт; сіль - 1/4 ч. л.; цукор - 80 р. Для начинки: цукрова пудра - 1 ст. л.; родзинки - 200 г; масло вершкове (розм'якшене) - 50 г; мед, молоко (для змащування булочок) - за бажанням.

Приготування: молоко злегка підігріти. У тепле молоко додати дріжджі, столову ложку борошна, чайну ложку цукру, добре перемішати і залишити опару в теплому місці на 10-15 хвилин. На поверхні молока повинна утворитися пишна, пухирчаста шапочка. Підготувати продукти для тіста. Розтопити масло і злегка остудити. Лимон вимити, обдати окропом, а потім зняти з лимона цедру. З'єднати яйце, опару, вершкове масло, сіль, цукор і лимонну цедру. Злегка перемішати і, додаючи невеликими порціями просіяне борошно, замісити м'яке тісто. Вимішувати тісто протягом 7-10 хвилин, воно повинно стати гладким, еластичним і не липнути до рук. Сформувати з тіста кулю і покласти її в змащену рослинним маслом миску, накрити рушником і залишити в теплі на годину. Викласти готове тісто на силіконовий килимок або припорошений борошном стіл і добре обім'яти. У розм'якшене вершкове масло додати цукрову пудру і добре перемішати. Тісто розкачати качалкою в прямокутний пласт (не тонко). Змастити пласт тіста маслом (можна використати силіконову лопатку). Родзинки обдати окропом, потім відкинути на друшляк. Викласти родзинки на тісто і рівномірно розподілити. Згорнути тісто в тугий рулет. Потім розрізати рулет на 11-12 частин. Деко для випікання застелити пергаментом. Викласти отримані здобні булочки з родзинками на деко, прикрити рушником і залишити для вистоювання на 30 хвилин. Верх булочок можна змастити молоком. Поставити деко з булочками в розігріту духовку і випікати при 180-200 градусах приблизно 30 хвилин до золотистого кольору. 

Булочки чудово підійдуть до чаю \ pinterest.com

Здобні булочки з маком:

Інгредієнти: 500 г борошна; 1,5 ч. л. сухих дріжджів; 2-3 ст. л. цукру, 1/4 ч. л. солі; 10 г ванільного цукру; 250 мл кислого молока (кефіру); 50 г вершкового масла; 2 яйця; 500 г готової макової начинки. Для глазурі: 0,5 склянки цукрової пудри; 2-3 ч. л. окропу.

Приготування: яйце збити з цукром, сіллю, ванільним цукром і розтопленим вершковим маслом. Додати кисле молоко (або кефір) кімнатної температури. Борошно змішати з дріжджами і невеликими порціями додавати в тісто, щоразу ретельно вимішуючи, спочатку вінчиком або виделкою, потім руками. Замісити гладке пружне тісто, накрити миску рушником і прибрати в тепле місце для підходу на годину. Потім тісто обім'яти і прибрати ще на 30 хвилин. Тісто має збільшитися в об'ємі вдвічі. Приготувати макову начинку. Підійшле тісто розділити на дві частини. Частину тіста розкачати в прямокутник, нанести на нього рівним шаром половину начинки і скрутити тісто в рулет. Гострим ножем нарізати рулет шириною 2 см. Таким же чином вчинити з другою частиною тіста і з начинкою, що залишилася. Отримані булочки викласти на змащене маслом деко. Збити яйце і змастити всі булочки з допомогою кулінарної кисті. Залишити деко з булочками в теплому місці на 20-30 хвилин для підходу. Потім поставити в розігріту до 190 градусів духовку і випікати протягом 20-25 хвилин. Перекласти готові здобні булочки з маком на решітку для охолодження. За цей час приготувати глазур. В цукрову пудру додати окріп і швидко розмішати до однорідності. Покрити глазур'ю теплі булочки. Смачні і ароматні здобні булочки з маком готові.

Здобні булочки з корицею:

Інгредієнти: 1 кг борошна, 300 мл молока, 40 гр. дріжджів, 4 ст. л. цукру, 4 яйця, 100 гр. вершкового масла. Для посипання: 4 ст. л. цукру, 1 ст. л. кориці (можна менше), 50 гр. вершкового масла, 1 яйце (що б змастити булочки).

Приготування: поставити тісто в глибоку посудину, накрити рушником і залишити на 2 години. Масло розтопити. Духовку розігріти до 180 гр. Борошно просіяти. У борошно влити молоко з дріжджами. Перемішати. У тепле молоко додати цукор і дріжджі. Дати постояти 10 хвилин. Додати дрібку солі і яйця. Додати розтоплене масло. Дати тісту підійти. Коли тісто збільшилося в 2,5 рази, добре його обім'яти. Розкачати тісто. Цукор змішати з корицею. Змастити розтопленим маслом. Гострим ножем розрізати рулет на грудки 2-3 см. Посипати корицевим цукром. Скрутити в рулет. Яйце добре збити. обмазати яйцем булочки. Поставити в духовку на 15-20 хвилин. До золотистого кольору. Замісити м'яке тісто. Деко попередньо застелити пергаментним папером, тоді точно нічого не прилипне і не пригорить. А якщо його немає, трохи змастити рослинним маслом. Викласти булочки на деко, залишаючи між ними відстань. Залишити на 15-20 хвилин підходити.

Рецепт здобних булочок в мультиварці:

Інгредієнти: молоко (або сироватка) - 160 мл; яйце - 1 шт.; дріжджі сухі - 1,5 ч. л.; масло вершкове або маргарин - 50 г; цукор - 0,5 склянки; сіль - щіпка; ванілін - 0,5 пакетика; борошно - 2-3 склянки; повидло або густе варення - за бажанням; рослинна олія для змащування чаші мультиварки і булочок. Стакан ємністю 200 мл.

Приготування: у тепле молоко (сироватку) додати дріжджі, столову ложку цукру і 2 столові ложки борошна. Розмішати. Накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 15-20 хвилин. Готова опара виглядає так - утворюється "шапочка". Масло або маргарин розтопити, остудити до теплого стану. Додати яйце, цукор, що залишився, ванілін, сіль. Перемішати. Влити підготовлену опару, добре перемішати і поступово всипати просіяне борошно. Замісити м'яке, еластичне тісто. Посуд з тістом накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці для підходу на 1,5 години. Тісто має збільшитися в об'ємі в 2-3 рази. Тісто обім'яти, підсипавши трохи борошна. Розділити його на 7 рівних частин. Кожну частину приплюснути рукою в коржик. На середину коржа покласти по чайній ложці повидла або варення. Якщо готуєте без начинки, просто скачайте кожну частину тіста в грудку. Сформувати кульки, защипнувши краї. Чашу мультиварки добре змастити рослинним маслом і помістити в неї 7 булочок. Помістити в чашу мультиварки, закрити кришку і виставити режим "Підігрів" на 10 хвилин. За цей час булочки збільшаться в об'ємі. Далі виставити режим "Випічка" на 60 хвилин. Після сигналу відкрити кришку мультиварки, змастити верх булочок рослинним маслом. З допомогою ємності для готування на пару перевернути булочки і випікати на тому ж режимі мультиварки ще 20 хвилин. Готовим булочкам дати охолонути. Відокремити ароматні й пишні булочки, виготовлені в мультиварці, одну від одної. Тісто дуже смачне і ніжне, добре пропечене.