Андре Каланцопулос / Philip Morris International

Альтернативна тютюнова продукція, яка дедалі більше витісняє традиційні сигарети, потребує чіткого й обґрунтованого регулювання з боку держави. Але це регулювання має бути ефективним та диференційованим залежно від рівня ризику того чи іншого типу тютюнової продукції.

Про це в інтерв'ю журналу «Фокус» під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі (Швейцарія) заявив генеральний директор Philip Morris International Андре Каланцопулос.

Керівник транснаціональної корпорації торкнувся й недавніх законодавчих змін в Україні – в тому числі законопроекту №1210, який зрівняв оподаткування для сигарет і систем нагрівання тютюну.

Відео дня

"Депутати, зрівнявши податки для сигарет та стіків, не усвідомили, що такшкодять курців зі стажем, які вже перейшли на менш шкідливі системи доставки нікотину, і що в зв'язку зі збільшенням вартості альтернатив вони можуть повернутися до звичайного куріння. При тому, що і вейпи, й системи нагрівання тютюну містять на 95-99% менше канцерогенів, ніж смоли традиційних сигарет", – пояснює проблему Андре Каланцопулос.

Читайте такожТютюнові компанії заговорили про закриття виробництв в Україні через поправку про регулювання цін на ринку

Також глава Philip Morris International розкритикував спроби депутатів вручну регулювати рівень маржі при продажу тютюнових виробів.

Йдеться про законопроект №1049, ухвалений у жовтні 2019 р., але так і не підписаний президентом України з-за грубих порушень під час прийняття законопроекту. Законопроект №1049 вже спровокував повномасштабну кризу на ринку тютюнових виробів України – багато компаній у листопаді 2019 р. призупинили або серйозно скоротили виробництво. Збитки держбюджету через цю ситуацію оцінюються експертами у 2,5 млрд грн.

"Зараз український парламент намагається зробити щось не дуже раціональне. Середній світовий показник сумарної маржі господарювання в ланцюгу постачання сигарет кінцевим споживачам - 10%. Збільшення цієї маржі до 20%, як вирішив парламент, з урахуванням зростання акцизу призведе до збільшення роздрібної ціни на 40-50%. Так, ми знизимо нашу прибуток, щоб пом'якшити стрімке зростання цін на сигарети. Але принципово це ситуацію не змінить. За рахунок нововведення збагатяться оптові й роздрібні продавці, але в Україні стане набагато більше контрабандних сигарет", – прогнозує Андре Каланцопулос.

При цьому генеральний директор Philip Morris International висловив надію на діалог й взаєморозуміння з українською владою.

"Повірте, ніхто не горить бажанням говорити керівництву країни, що ми, мовляв, не хочемо тут працювати. Так рідко трапляється. Але якщо нас не чують, якщо беруть до уваги лише інтереси деяких учасників ринку [роздрібних торговців], нам доведеться робити висновки. Для всіх буде набагато простіше за допомогою діалогу дійти збалансованого рішення, як робиться в інших країнах. Це принцип вільної торгівлі", – пояснює Андре Каланцопулос.

Наразі Philip Morris International - один зі світових лідерів ринку як традиційних сигарет, так і ринку альтернативної тютюнової продукції – в основному за рахунок популярних систем нагрівання тютюну IQOS.

"IQOS представлений у 51 країні, хоча кілька років тому ми були присутні лише в 19. У світі IQOS вже використовують понад 12 млн осіб. Наприклад, в Японії вже зараз частка ринку альтернативних систем доставки нікотину – 25% від загального ринку тютюнових виробів. Ми отримали наукову оцінку IQOS від американської Food and Drug Administration – з минулого року IQOS офіційно дозволений у США. 600 тис. українців також використовує IQOS. Для нас Україна стала для дуже важливим ринком", – упевнений генеральний директор Philip Morris International Андре Каланцопулос.