Коригування замовної потужності можна подати з 10 липня до 15 вересня / Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), знизила штрафи для підприємств-споживачів газу за перевищення фактичного річного споживання газу над замовленою споживачем річною потужністю зі 100% до 50% вартості розподілу понадлімітного обсягу газу.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Читайте такожНКРЕКП підвищила відповідальність за небаланси на ринку газуКоригування термінів

Згідно з повідомленням, також регулятор істотно продовжив термін подачі коригування замовленої потужності. Якщо раніше це було можливо тільки з 10 по 23 липня, то тепер це можна зробити з 10 липня до 15 вересня.

Відео дня

Допустиме відхилення

26 серпня 2020 року НКРЕКП затвердила зміни до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем, що передбачають зниження допустимого розміру відхилення небалансів для замовників послуг транспортування газу.

Згідно з документом, розмір допустимого відхилення для замовників послуг транспортування (толеранс) знижений з 10% до 3%, а для замовників послуг транспортування, які є операторами ГРС, – з 15% до 7,5%.

Крім цього, пропонується диференційований підхід до визначення розмірів допустимого відхилення в залежності від обсягів небалансу.

Ринок газу

  • З 1 серпня 2020 року в Україні почав працювати конкурентний ринок газу для побутових споживачів.
  • Середня ціна імпортного природного газу в Україні в липні 2020 року склала 140,6 дол. за тисячу кубометрів, що на 60% більше, ніж у червні 2020 року.