Українські пенсіонери після 75 років будуть щомісяця отримувати по 400 гривень доплати / фото УНІАН

Кабінет Міністрів України ввів доплати в розмірі 400 гривень пенсіонерам, які старше 75 років, а також підвищив мінімальну пенсію для пенсіонерів з 20-річним стажем для жінок і 25-річним стажем для чоловіків до 2,5 тисячі гривень.

Читайте такожРада підвищила мінімальну зарплату в Україні

Як передає кореспондент УНІАН, відповідну постанову про підвищення пенсійних гарантій з 2021 року Кабмін На прохання Міністерства соціальної політики включив до порядку денного і прийняв на сьогоднішньому своєму засіданні.

Відео дня

Кому і скільки доплатять до пенсії

За словами міністра соцполітики Марини Лазебної, постанова з наступного року встановлює щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 400 гривень пенсіонерам старше 75-річного віку, розмір пенсії яких не перевищує розмір середньої зарплати, з якої сплачувалися страхові внески і яка враховувалася для нарахування пенсії за 2020 рік.

Крім того, мінімальна пенсія для пенсіонерів з 20-річним стажем для жінок і 25-річним стажем для чоловіків зросте до 2 500 гривень з 1 712 гривень.

"Тобто, фактично, ми підвищуємо для цієї категорії пенсіонерів виплати на 46%", - зазначила Лазебна.

Скільки пенсіонерів отримають виплати

За її словами, пенсійні гарантії будуть збільшені для понад 1 мільйона пенсіонерів з цієї категорії.

"Друге, що пропонується - у 2021 ми продовжуємо виплату щомісячних компенсацій у розмірі до 500 гривень пенсіонерам старше 80 років. Ми пропонуємо розширити коло одержувачів, оскільки в цю категорію також потрапляють пенсіонери, розмір пенсії яких не перевищує розмір середньої зарплати, з якої сплачуються страхові виплати", - сказала вона.

Лазебна додала, що ці гарантії стосуються 1,4 мільйона пенсіонерів.

Також, за словами міністра соцполітики, постанова передбачає індексацію виплат для пенсіонерів старше 80 років з 2022 року, що дозволить уникнути надалі збільшення різниці в розмірах пенсій.

Майбутня індексація пенсій в Україні

Крім того, прийнятою постановою Кабмін затвердив 1 вересня датою проведення індексації пенсій в Україні.

Міністр фінансів Сергій Марченко, присутній на засіданні, підкреслив, що реалізація постанови потребуватиме додаткових витрат з держбюджету на 2021 рік.

"Сума, орієнтована на сьогоднішній момент, близько 4,5 мільярда гривень", - сказав він.

Що цьому передувало