Ляшко  розказав про дієві методи профілактики поширення COVID-19 / фото УНІАН

До появи ліків чи вакцини дієвим методом профілактики поширення COVID-19 залишаються обмежувальні протиепідемічні заходи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Він наголосив, що зростання кількості випадків захворювання в Україні було спричинено послабленням карантинних заходів.

Ляшко зазначив, що, за розрахунками Київської школи економіки, в глобальному масштабі від впровадження карантину економічні втрати для країни наразі менші, ніж були б без нього.

Читайте такожОприлюднено нові правила адаптивного карантину в Україні, які почнуть діяти відзавтра

"Водночас карантинні заходи дозволили не лише запобігти колапсу системи охорони здоров'я і ситуаціям, аналогічним в Італії та Іспанії, коли лікарі обирали, кому надавати допомогу, а також дозволили підготувати нашу систему до реагування на випадки коронавірусної хвороби. Це нам дозволяє сьогодні говорити про поетапне введення обмежувальних протиепідемічних заходів у певних територіях", - пояснив заступник міністра.

Він також додав, що з початку пандемії кількість апаратів штучної вентиляції легенів зросла до 3 тис. 759 лише в опорних лікарнях, також збільшилася кількість ліжок із централізованим підведенням кисню та кількість лабораторій, які забезпечують дослідження на COVID-19.

Так, наразі в Україні існує 94 лабораторії, які проводять діагностику методом полімеразної ланцюгової реакції, та 279 лабораторій, які проводять імуноферментний аналіз.

Як нагадав Ляшко, на сьогодні у світі 139 вакцин - на етапі доклінічних досліджень, 25 - досліджуються клінічно, з них 6 - на третій стадії випробування, вчені максимально наблизилися до їх практичного застосування.

"До появи специфічних препаратів лікування або вакцини, яка буде захищати нас від коронавірусної хвороби, на жаль, дієвим методом профілактики й реагування на поширення COVID-19 залишаються обмежувальні протиепідемічні заходи", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, станом на 1 серпня в Україні на COVID-19 захворіли понад 71 тисяча осіб, за минулу добу - 1 172. Найбільше випадків COVID-19 за минулу добу зафіксовано у Львівській - 145, Івано-Франківській - 123 та Одеській областях - 101, а також у Києві - 101.