В результаті лісової пожежі в Луганській області загинуло вже 5 осіб / фото ДСНС

Причиною виникнення масштабних лісових пожеж на Луганщині міг бути підпал.

Про це голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив у коментарі Радіо НВ.

Читайте такожКількість жертв лісової пожежі на Луганщині зросла до 5 осіб (фото)

Відео дня

«Наразі немає аналізу, але це може бути й підпал», - сказав Гайдай.

За його словами, запобігти поширенню пожежі за допомогою лісо-технічних робіт було неможливо через сильний вітер.

«У нас майже тиждень 38 температура. У нас є захисні смуги, але ми стояли вчора, і від епіцентру вогню до нас долетіла шишка, яка повністю палала, хоча ми стояли за 50-60 метрів від епіцентру. Коли вогонь йде верхівками, я щойно бачив своїми очима, як ліс повністю загорівся за півтори-дві хвилини», - зазначив Гайдай.

Поліція і патрульні відвідують будинки і проводять евакуацію жителів, зазначив голова ОДА.

«Але дуже важко говорити з людьми похилого віку, вони не хочуть їхати з осель. Вони кажуть: «Тут ми народилися, тут ми і помремо». Я деяких умовляв до півгодини, тому що говорять: «Ні, це наші оселі, ми нікуди не поїдемо»», - розповів Гайдай.

За його словами, велика кількість правоохоронців проводять антимародерські заходи.

«Я спілкувався з міністром оборони, командувачем ООС. Нам на допомогу направили техніку з Дніпра, Донецької області. Техніки буде чимало. Але на деяких ділянках вогнище настільки велике, що квадракоптери падають від температури», - додав голова ОДА.

Площа пожежі на даний час складає близько 100 га, зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, вдень 6 липня біля с. Осколонівка Новоайдарського району виникла пожежа на площі близько 50 га, в тому числі верхова - 20 га. Сьогодні вранці пожежу було локалізовано на площі приблизно 85 га. У зв'язку з поривчастим вітром і високою температурою повітря (+ 38°С) вогонь поширився на с. Смолянинове.

За останніми попередніми даними, унаслідок пожежі загинули 5 осіб, ще 9 постраждалих госпіталізовані.

До ліквідації цієї пожежі залучено підрозділи Збройних сил, Нацгвардії і додаткові сили Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Також пожежні ліквідовують пожежу поблизу с. Капітанове Новоайдарського району, площа якої (верхова) становить близько 40 га.