Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада схвалила законопроект, який передбачає розпаювання земель державних підприємств і передачу земельних паїв під приватизацію працівникам та колишнім працівникам цих підприємств, а також іншим членам громад.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття в першому читанні законопроекту №3012-2 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на отримання земельної частки (паю)" проголосували 267 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Читайте такожМінекономіки розширило підтримку АПК зі страхування врожаю

Відео дня

Як повідомив з трибуни голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, близько 600 тис. га землі перебувають у користуванні держпідприємств Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства оборони, Національної академії аграрних наук, Державної пенітенціарної служби й т. ін.

"На цих підприємствах де-факто земля передається в оренду, що за документами приховується, наприклад, за договорами про спільну обробку землі або подібними схемами", - сказав він.

За словами Сольського, це заважає мешканцям громад реалізувати своє право на отримання безкоштовного земельного паю від держави.

"Законопроект передбачає, що до 40% земель цих підприємств, за умови, що вони йдуть на приватизацію, будуть розпайовані між працівниками та колишніми працівниками, а також співробітниками соцсфери даних населених пунктів. 20% земель передаються учасникам бойових дій на сході. І не менш 40% передаються на аукціоні в оренду", - пояснив депутат.

Він підкреслив, що прийнятий у березні 2020 року закон про ринок землі забороняє продаж земель держвласності, тому землі, не підлягають розпаюванню, будуть передані виключно під оренду без права відчуження.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, площа земель, що передається у власність одній особі, не може перевищувати 2 га.

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон, що вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть лише фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис. гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.