Ілюстрація REUTERS

Система електронних платежів (СЕП) Національного банку України переходить на розширений регламент роботи з 1 квітня 2020 року. Про це повідомляється на сайті НБУ.

Читайте такожНБУ введе в обіг близько п'яти мільйонів нових 200-гривневих банкнот (фото, відео)

«Це передбачає доступність системи для проведення міжбанківських платежів 23 години в добу 7 днів в тиждень (23/7). Така новація дозволить проводити чутливі до часу платежі, а також сприятиме розширенню доступу клієнтів до фінансових послуг та зростання частки безготівкових розрахунків», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Повідомляється, що регулятор визначив деякі особливості розширеного регламенту роботи СЕП. Зокрема, це можливість здійснювати міжбанківські перекази коштів через цю платіжну систему з 01:00 до 24:00, при цьому в роботі системи передбачено технологічний перерву на 1 годину під час переходу на новий банківський день (с 00:00 до 01:00). Учасники СЕП самостійно приймають рішення за регламентом своєї взаємодії з системою в цілодобовому режимі.

Відзначається, що в період завершення звітного року регламент роботи СЕП буде визначено окремим рішенням правління Національного банку України.

Водночас, виконання банками міжбанківського переказу коштів через СЕП у режимі 23/7 є добровільною опцією. Банки самостійно прийматимуть рішення про час початку і закінчення роботи в СЕП на підставі власних потреб та потреб своїх клієнтів.

Як повідомляв УНІАН, платіжна інфраструктура України перейде на міжнародний стандарт ISO 20022 до кінця 2021 року. Стандарт ISO 20022 - це технологічна платформа, яка дає можливість спростити механічні процеси під час здійснення платежів, переносити більше супровідної інформації про платіж, що здешевить транзакції та підвищить гарантованість їх доставки.