На думку експерта створення Нацоператора на тютюновому ринку логічно і виправдано / Ілюстрація REUTERS

Нацоператором на ринку тютюнових виробів має бути той, хто наведе порядок на ринку, підвищить прозорість і наповнить бюджет податками.

Про це в коментарі порталу РБК-Україна повідомив політичний експерт Кирило Сазонов. 

Читайте такожДля легального ринку тютюну створення національного оператора підакцизних товарів тільки в плюс - політолог

Відео дня

На його думку, рішення Кабміну про створення національного оператора на тютюновому ринку логічно і виправдано. Але за умови, що цей оператор, дійсно, виключить можливість продажу нелегальних сигарет, а значить і "скруток" з ПДВ і ухилень від сплат роздрібного акцизу.

"Завдання уряду і Нацоператора - забезпечити чесні та справедливі умови діяльності гравців на тютюновому ринку за рахунок нівелювання можливості ухилятися від сплати податків багатьма недобросовісними підприємцями. І я нагадаю, ми зобов'язані вирішити цю проблему, тому що це частина зобов'язань України згідно з Угодою про асоціацію", - вважає політичний експерт Кирило Сазонов.

Національним оператором можуть стати дистрибутори, оптовики та великі роздрібні мережі, які працюють безпосередньо з виробниками. 

"У будь-якому випадку, це має бути той, хто наведе лад на ринку, підвищить прозорість і наповнить бюджет податками. Звичайно, буде опір. Воно вже є. Тому що, якщо держава не отримала свої законні 15 млрд, їх отримав хтось інший. Сірих грошей на цьому ринку достатньо, щоб люди активно боролися за збереження старих схем", - резюмує Сазонов.