nahnews.org

Голова Громадського руху "Соціальна єдність" Євген Охріменко заявляє, що в Україні повністю відсутня державна політика, спрямована на соціалізацію та розв'язання питань комунікації та адаптації людей з порушеннями слуху.

Про це він сказав у інтерв'ю "Українським Новинам".

Він зазначив, що комунікація – одна з найскладніших проблем для людей з порушеннями слуху, оскільки через свої особливості, вони інакше сприймають і передають інформацію, ніж "чують" людей.

Відео дня

"І тут ми переходимо до системної проблеми соціалізації людей з порушенням слуху – повної відсутності державної політики в ключі розв'язання питань комунікації, навчання, адаптації людей і такий список буде дуже довгим. По суті, люди залишилися самі по собі з проблемами, які до недавно не вирішувалися", - підкреслив Охріменко.

Він звернув увагу на те, що згідно із законодавством, людям з порушеннями слуху має бути забезпечена необхідна допомога для доступу до освіти, медицини, правоохоронних органів та інших сфер, однак на практиці ж це практично не працює – щоразу доводиться тижнями чекати сурдоперекладача, щоб розв'язувати необхідні питання.

За словами Охріменка, для того що б питання глухих і слабочуючих людей почали вирішуватися, необхідно зрозуміти і структурувати ті складнощі, з якими вони стикаються в повсякденному житті. Однак поки на державному рівні це - велика проблема.

"Тому часом дуже складно пояснити представникам політичного істеблішменту, що потрібно робити, щоб реально дати можливість і допомогти людині з порушеннями слуху стати активним і, підкреслю – рівноправним елементом соціуму", - сказав він.

Серед інших системних проблем, які ускладнюють вироблення комплексної державної політики в цій сфері, він виділив існуючу в суспільстві думку про те, що людей з порушеннями слуху мало, хоча насправді від цього страждає кожен 9 українець.

Також Охріменко звернув увагу на те, що в Україні відсутня ефективна система правового захисту людей з порушеннями слуху.

У той час як людей з порушенням опорно-рухового апарату передбачені будівельні норми і будуються пандуси, для сліпих – дублюють таблички шрифтом Брайля, для людей з порушенням слуху фактично нічого, що спрощувало б доступ до послуг, не передбачено.