REUTERS

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов наголосив на особливій важливості питання отримання Україною «чорних скриньок» зі збитого літака МАУ, але іранська сторона чіткої відповіді не дала.

Читайте такожІран визнав збиття українського літака саме російськими ракетами

Як повідомляє прес-служба РНБО, сьогодні Данілов зустрівся з іранським уповноваженим з розслідування авіакатастрофи стосовно питання роботи експертної групи.

Відео дня

«Іранський уповноважений з розслідування авіакатастрофи зазначив, що остаточне рішення щодо подальшої роботи з засобами реєстрації польотної інформації буде ухвалено після доповіді іранської делегації керівництву країни про результати візиту в Україну та з урахуванням вимог статті 26 Чиказької конвенції та Додатку 13 до неї», - йдеться в повідомленні.

Данілов наголосив на повній технічній готовності України забезпечити необхідний комплекс робіт для дослідження «чорних скриньок».

У РНБО зазначили, що в рамках розслідування катастрофи українського літака 21 січня до Києва прибули представники Організації цивільної авіації Ірану. Також до роботи експертної групи долучилися фахівці Канади та Франції.

Експерти мали можливість ознайомитися з технічними можливостями зчитування інформації з бортових засобів реєстрації польотної інформації Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, лабораторії Національного авіаційного університету та Науково-виробничого підприємства «Дискові системи».

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані зазнав аварії літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. Пасажири і екіпаж загинули.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

18 січня Тегеран пообіцяв Україні передати для розшифрування бортові самописці зі збитого літака. Однак вже наступного дня заявив, що "чорні скриньки" спочатку спробують розшифрувати в Ірані. Також зазначалося, що жодного рішення про їх передачу іншим країнам ще не ухвалювалось.

20 січня президент України Володимир Зеленський обговорив зі спецпредставником президента Ірану Мохаммадом Есламі передачу Києву бортових самописців зі збитого літака.