Космічний телескоп TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) / фото REUTERS

Астрономи виявили унікальну планетну систему, що складається із зірки к-класу (помаранчевий колір), планети розміром з Юпітер і білого карлика.

Система TOI-1259, виявлена за допомогою космічного телескопа TESS, знаходиться на відстані 385 світлових років від Землі, повідомляє phys.org.

Батьківська зірка має радіус 0,71 радіуса Сонця і на 25% масивніше за нього. Екзопланета TOI-1259ab за розміром порівнянна з Юпітером, проте її маса на 56% більше. Її орбітальний період становить 3,48 дня на відстані 0,04 астрономічної одиниці (середньої відстані від Сонця до Землі).

Відео дня
фото Martin et al.

Незвичайною систему TOI-1259 робить присутність білого карлика TOI-1259b, який віддалений від батьківської зірки на 1648 астрономічних одиниць. Він має радіус 0,013 радіуса Сонця і масу приблизно 0,56 маси Сонця. За оцінками астрономів, вік системи досягає 4,08 мільярда років.

Читайте такожУ NASA показали планету з двома Сонцями, виявлену телескопом TESS (відео)

Астрономи вважають, що білий карлик в минулому, коли він ще був повноцінною зіркою, міг вплинути на формування і еволюцію планети. Тоді його маса становила 1,59 сонячної маси, а відстань до зірки становила 900 астрономічних одиниць.

Вас також можуть зацікавити новини