Обсяг коштів фінустанови перевищив 170 мільйонів гривень / фото УНІАН

Співробітники Служби безпеки України викрили та припинили діяльність масштабного механізму фінансування терористичної організації «ЛНР».

Як повідомляється на сайті СБУ, оперативники встановили, що на окупованій частині Луганської області діє потужна фінансова установа, яка забезпечує незаконне переведення коштів клієнтів на підконтрольну українській владі територію та у зворотному напрямку.

Читайте такожПравоохоронці ліквідували конвертцентр з оборотом 350 мільйонів гривень

Відео дня

«Фінансовий центр мав 20 відділень і розгалужену мережу платіжних терміналів на тимчасово окупованій території. Зловмисники здійснювали операції через Інтернет-банкінг та перевозили готівку кур’єрами через лінію розмежування», - йдеться у повідомленні.

Так, співробітники СБУ задокументували, що у банківських установах на підконтрольній території організатори оборудки відкрили майже 50 рахунків на підконтрольних осіб, доступ до яких мали через Інтернет-сервіси.

За даними Державної служби фінансового моніторингу України, загальний обсяг коштів нелегальної фінансової установи, переведений тільки через національну платіжну систему, перевищив 170 млн грн.

При цьому з отриманих за надання послуг грошей ділки регулярно сплачували податки до так званого «бюджету» «ЛНР».

«Під час обшуків, що були проведені у Києві й Сєвєродонецьку, у спільників «фінансистів» правоохоронці вилучили банківські картки, через які у банкоматах знімалася готівка для передачі клієнтам або кур’єрам. На даний час заблоковано рахунки фізичних осіб, які використовувалися для нелегальних фінансових операцій», - зазначили у СБУ.

Керівнику фінансової установи заочно повідомлено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Тривають слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до незаконної фінансової діяльності.