Бойовик Максим Кошман, якого затримали у Білорусі / фото Facebook Олександр Славянець

Олександр Славянець, журналіст зі Слов’янська Донецької області, розказав про місцевого Максима Кошмана, який був бойовиком«ДНР» та якого затримали в Білорусі у складі приватної військової компанії Вагнера.

«Я спочатку побачив опублікований список. Я побачив у ньому знайоме прізвище. Слов’янськ — місто не дуже велике, і ця людина мешкала десь у моєму районі, це прізвище було у мене на слуху», — зазначив Славянець у коментарі НВ.

За його словами, він знайшов згадку про чоловіка в інтернеті та зателефонував до поліції.

Відео дня

«Поліція мені повідомила, що він знаходиться у реєстрі Європолу, що він розшукується по характерним для цих персонажів статтям 260, 258, тобто незаконні збройні формування й участь у терористичних організаціях. Була ще одна стаття — крадіжка, як самостійна, так і групою осіб», — додав Славянець.

Як зазначив журналіст, пізніше йому зателефонував житель Слов’янська та повідомив, що Кошман знущався з нього під час затримання бойовиками «ДНР».

«Він його запам’ятав. Каже: Я запам’ятав його назавжди. І якщо Кошмана екстрадують в Україну, ця людина має намір писати заяву в поліцію, щоб його визнали потерпілим, і до трьох статей кримінального кодексу може додатися ще одна», — зауважив Славянець.

Читайте такожЛукашенко назвав умову видачі Україні затриманих "вагнерівців"

Як повідомляв УНІАН, 29 липня в Білорусі затримали російських бойовиків з ПВК «Вагнера», 32 – поблизу Мінська і ще одного - на півдні країни. Серед них були такі, хто воював проти України на Донбасі.

Правоохоронні органи Білорусі повідомили, що їм надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великих важкі валізи, завантаження яких у транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні.

30 липня Україна розпочала консультації з Білоруссю щодо екстрадиції бойовиків.