Олександр Лукашенко є президентом Білорусі з 1994 року / REUTERS

Репресії і жорсткі затримання учасників протесту в Білорусі - це агонія режиму Олександра Лукашенка.

Таку думку в інтерв'ю УНІАНу висловила Марина Адамович, правозахисниця і дружина білоруського опозиційного політика Миколи Статкевича.

Читайте такожШтаб Тіхановської предложили Лукашенку обговорити "мирну передачу влади народу"

Відео дня

Адамович зазначила, що репресії почалися ще до оголошення дати виборів. І всі ці тижні були «суцільною безперервною репресією».

«Мені хочеться сподіватися, що люди будуть продовжувати виходити на вулиці. Вчора побили, сьогодні знову підемо. У неділю прийшла велика кількість людей, які примудрилися проіснувати всі ці роки в паралельній реальності, не підозрюючи, в якій країні вони живуть. Люди вперше зрозуміли, з чим вони зіткнулися. Влада може реагувати по-різному, але це, в будь-якому випадку, агонія. Вона може бути тривалою, може багатьох залучити до своєї орбіту, але це - агонія. Колись влада намагалася загравати з народом, але не зараз. Тільки репресії. Тільки грубе, цинічне попрання наших прав. «Проковтніть. Я правив вами, і буду правити вічно», - приблизно так я зчитую ці послання», - сказала Адамович.

  • Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори .
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • Увечері 10 серпня протести поновилися. Військовий спецназ в Мінську відкрили вогонь по протестувальниках. Також відбулися масові затримання по всій країні.