Поблизу Тегерану вбили Фахрізаде (на фото праворуч), який керував ядерною програмою Ірану / фото Radio Farda

Головний вчений Ірану в сфері ядерної фізики Мохсен Фахрізаде був вбитий поблизу Тегерану. Це підтвердили в Міністерстві оборони країни. Вчений помер у лікарні після нападу на його автомобіль.

Як пише BBC, іранський міністра закордонних справ Джавад Заріф засудив вбивство як "акт державного терору". Західна розвідка вважають Фахрізаде відповідальним за таємну програму Ірану з розробки ядерної зброї.

"Якби Іран хоч колись вирішив перейти до побудови зброї, Фахрізад був би відомий як батько іранської бомби", - сказав Reuters один із західних дипломатів в 2014 році.

Читайте такожТрамп розглядав варіанти завдавання удару по ядерному об'єкту Ірану - ЗМІНовини про вбивство вченого з'явилися на тлі нових занепокоєнь тим, що Іран наростив виробництво збагаченого урану. Цей матеріал - ключовий компонент як для цивільної ядерної енергетики, так і для виготовлення військової ядерної зброї.

"Озброєні терористи атакували автомобіль, в якому їхав Мохсен Фахрізаде, голова організації до сліджень й інновацій міністерства. Після сутички між терористами і охоронцями, Фахрізаде був тяжко поранений і потрапив у лікарню. Нажаль, зусилля команди медиків з порятунку його життя були неуспішними", - повідомили в Міністерстві оборони Ірану.

У свою чергу, іранські ЗМІ пишуть, що нападники обстріляли автомобіль вченого. А інформаційна агенція Fars повідомила про те, що автомобіль підірвали у містечку Абсард. Очевидці розповіли, що було "троє-четверо людей, які були терористами, вбили".

Вас також можуть зацікавити новини: