Лукашенко "посилює" кордон з Україною / Фото REUTERS

Білорусь вирішила "посилити" кордон з Україною і закрити його з Польщею і Литвою.

Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, передає tut.by.

"Ми змушені відвести війська з вулиць, пів армії поставити під рушницю і закрити держкордон із Заходу - з Литвою і Польщею", - заявив Лукашенко.

При цьому, за його словами, кордон з Україною буде "посилено".

"Ми змушені посилити державний кордон, на превеликий жаль, з нашою братською Україною", - додав Лукашенко.

Як додає білоруське «Радіо Свобода», що це означає на практиці, поки не ясно.

Лукашенко сказав, що він не агресор, виріс в селі, де всі один одного захищали і допомагали один одному, пише tut.by.

"Я не хочу, щоб наша країна воювала. Тим більше не хочу, щоб Білорусь і та ж Польща, Литва перетворилися в театр військових дій, де будуть вирішуватися не наші питання", - зазначив глава Білорусі.

Також Лукашенко звернувся до народів Литви, Польщі та України: "зупиніть своїх божевільних політиків, не дайте розв'язатися війні". Він закликав жінок не хвилюватися, бо "мужики вирішать цю проблему".

Він також назвав ситуацію "дуже непростою", і припустив, що "ситуація всієї Європи вирішується тут".

"Не можна довести до гарячої війни. В їхньому арсеналі залишилося зовсім не багато прийомів і ми стоїмо на межі страшної катастрофи. Якщо вони сунуться сюди, ми змушені будемо відповідати. Ми не станемо на коліна, навіть, якщо залишимося в наодинці", - підкреслив Лукашенко.

Читайте такожВ Офісі президента владу в Білорусі назвали "де-факто діючою"

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, які не згодні з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • 15 Вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.