Кравчук очолює українську делегацію в ТКГ / фото УНІАН

У Раді нацбезпеки і оборони відреагували на заяви представників України на мінських переговорах Леоніда Кравчука і Вітольда Фокіна про Донбас.

Оцінку їх словами дав секретар Радбезу Олексій Данілов в ефірі каналу "Україна 24".

"І Кравчук, і Фокін, які призначені в ТКГ, мають свою власну думку з тих чи інших питань. У них є певний досвід. Але треба розуміти, що це їхня позиція як людини, як громадянина. Чи є це позицією України - я не впевнений, з багатьох питань. Тому що я можу сказати: те, що сьогодні робить Зеленський, це відповідає рішенню РНБО від 5 грудня 2019 року", - заявив Секретар РНБО.

Відео дня

Він розповів, що перед "нормандською" зустріччю в Парижі було засідання РНБО, де було розглянуто п'ять варіантів деокупації ОРДЛО.

"Зараз у роботі перший варіант - політико-дипломатичний шлях вирішення ситуації. Це коли працюють дипломати, політики. Ми робимо спробу домовитися з Росією, щоб вони пішли з нашого дому. Якщо нам це не вдасться, у нас є повне право перейти до інших варіантів", - зазначив Данилов.

Про що заявляли Фокін і Кравчук

  • В одному зі своїх недавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідувані, а винні мають понести покарання. Також він висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для переговорів з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Кравчук назвав заяву Фокіна його особистою думкою, додаючи, що той не радився і не обговорював його з делегацією.
  • 9 вересня Кравчук підтвердив, що членів незаконних збройних формувань на Донбасі допустять на спільне "інспектування" позицій ЗСУ в районі селища Шуми.