Ельченко / Фото УНИАН

Про це повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю LB.ua.

"Я думаю, що протягом осені буде опубліковано вже всі звіти, які були обіцяні. Ми тоді знову сядемо тут у Нью-Йорку і подивимося, що будемо робити далі. Я думаю, що в рамках наступної сесії Генасамблеї, тобто з вересня цього року, ми знову будемо цим питанням займатися", - сказав Єльченко.

Читайте такожУ Bellingcat анонсували новий звіт по катастрофі МН17 над Донбасом

Відео дня

Дипломат повідомив, що в основному всі переговори з цього питання ведуть у столицях задіяних країн.

"Ми регулярно тут проводимо бесіди з цього питання, наприклад, з постпредом Голландії, постпредом Малайзії, Австралії, всі вони дотримуються позиції - ми повинні отримати якусь думку зі столиць, після цього ми зробимо другий крок тут в ООН", - сказав він .

Єльченко вважає, що можливість створення міжнародного трибуналу над винуватцями авіакатастрофи через ООН має низькі шанси, проте залишається на порядку денному.

Читайте такожРада безпеки Нідерландів оприлюднила фільм про розслідування катастрофи МН17

"Наскільки я знаю ідеї про створення міжнародного трибуналу не відкидають, вона є в порядку денному. Інша річ, що нам, аби прийняти таку резолюцію в Генеральній Асамблеї, треба дуже серйозно попрацювати, оскільки для цього потрібно дві третини голосів. І більше того, навіть якщо така резолюція буде схвалена, вона не буде обов'язковою для виконання. Тобто в ідеалі потрібна резолюція Ради Безпеки. Але можна абсолютно чітко передбачити результат - такий, як був рік тому (коли Росія була єдиною, хто голосував проти і заблокував рішення РБ, - LB.ua), тоді була зроблена перша така спроба. Але навіть при цьому ми не відмовляємося від ідеї. Торпедуючи ідею створення міжнародного трибуналу, Росія не тільки приховує злочинців від покарання, але і чітко вказує на замовника цього жахливого теракту", - сказав він.

При цьому Єльченко відкинув можливість свідомого затягування нідерландською стороною процесу проведення слідства у кримінальній справі.

Читайте такожМЗС РФ: створений не під егідою ООН трибунал по MH17 буде "нелегітимним"

"У Нідерландів існує усталена і незаангажована судова правоохоронна система - тобто вони не можуть опублікувати будь-яку інформацію до того, як вона не пройшла всі етапи розгляду і не отримала підтвердження відповідно до стандартів їх національного законодавства. А цього ще не сталося. Тому я ще минулого року чув, що рішення не буде раніше кінця цього року. У нас чомусь у пресі прозвучало і всі підхопили, що ось у березні-травні вже будуть опубліковані доповіді експертів. Експерти - це одне, а кримінальне розслідування - це інше. Вони з самого початку говорили, що це займе набагато більше часу, ніж розслідування звичайних злочинів, оскільки фактично слідчі повинні працювати з доказами і людьми з більш ніж п'яти країн. На жаль, але це так", - сказав посол.

Крім того, Єльченко нагадав, що в подібному випадку з Лівією - коли її звинуватили в підриві літака над Шотландією, підготовчі процеси перед винесенням питання до суду зайняли кілька років.