Глава МЗС Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів установче засідання оновленої Ради експортерів і інвесторів (СЕІ) при Міністерстві закордонних справ України, у ході якого зазначив, що бізнес і дипломатія повинні "йти рука об руку".

Читайте такожУ Мінфіні похвалився успіхами програми доступних кредитів для бізнесу

"Чому ми змінюємо Рада експортерів і інвесторів? Тому що сильний бізнес, який платить податки в Україні, який інвестує у виробництво і в суміжні галузі в Україні - це сильна економіка. А сильна економіка - сильна країна. Чим сильніше будуть наші позиції всередині країни, тим сильніше будуть наші позиції та у світі", – сказав Кулеба в ході онлайн-конференції.

Відео дня

Кулеба розповів, що Міністерство закордонних справ впроваджує зміни у СЕІ, оновивши склад його членів на 80%, щоб українська економіка в цілому зміцнювалася і зростала.

За словами міністра, зараз необхідно допомогти українським експортерам у збереженні в умовах кризи та зміцнення їх позицій надалі.

"Бізнес і дипломатія повинні йти рука об руку. І коли президент якоїсь країни телефонує нашому президенту і просить купити якийсь товар компанії цієї країни, то це нормально – це захист національних інтересів", - підкреслив Кулеба.

Міністр зазначив, що оновлений рада буде сервісом не для конкретних компаній, а для кожного, хто робить бізнес у світі, заводить гроші в Україну і робить економіку сильніше, для чого будуть розроблені процедури та фільтри з урахуванням кращого міжнародного досвіду.

Кулеба заявив про впровадження змін у кадрову політику держави, в рамках яких представники бізнесу зможуть оцінювати кандидатів на посади за кордоном, в посольствах та центральних апаратах, за професійними якостями.

"Хочу відразу запевнити, що це не будуть представники конкретних компаній... Ми будемо працювати з бізнес-асоціаціями, щоб це була не упереджена оцінка професійних якостей", - підкреслив Кулеба.

Також міністр запропонував представникам СЕІ виступати в якості менторів при навчанні дипломатів з питань торгівлі та інвестицій.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський підтримав перезавантаження економічного спрямування зовнішньої політики України, ініційовану міністром закордонних справ. Цей процес МЗС почне з перезапуску роботи оновленої Ради експортерів та інвесторів.