Ілюстрація REUTERS

Три чверті підприємств продовжують працювати в умовах пандемії, 89% респондентів з початку пандемії не звільняли працівників.

Читайте такожЮНІСЕФ спрогнозував, скільки українців опиняться за межею бідності через коронавірус

Про це свідчать результати опитування, проведеного Аналітичним центром економіко-правових досліджень і прогнозування Федерації роботодавців України.

Відео дня

За даними опитування, серед тих, хто був змушений звільняти працівників, третина змушена була звільнити 1-5% працівників, ще третина - понад 31% працівників з тих, що працювали на підприємствах початку пандемії.

Якщо ситуація з COVID-19 триватиме, 36% відсотків респондентів будуть змушені звільнити працівників.

Зазначається, що запасу міцності третини респондентів вистачить на строк від 2 до 3 місяців. COVID-19 не вплинула на роботу підприємств лише 6% респондентів.

"81% респондентів змушені змінити підходи до ведення операційної діяльності, щоб захистити компанії від пандемії. Більшість опитаних в поточній ситуації стикаються з такими проблемами, як: ділові партнери відчули негативний вплив обмежень і не здійснюють звичайну господарську діяльність (74% респондентів), постачальники не в змозі забезпечити своєчасність поставок (49%), недостатність обігових коштів для оплати праці персоналу та операцій (34%)", - йдеться в релізі за результатами опитування.

Також 59% респондентів зазначили, що рішення, прийняті урядом для підтримки бізнесу, не задовольняють їх потреби, і майже 40% - що задовольняють лише частково.

За даними опитування, 90% респондентів зазначили зниження доходів/продажів через негативний вплив COVID-19, з них 53% - доходи/продажу зменшилися більш ніж на 50%, а у 38% - зниження відбулося від 20 до 50%.

Для 42% респондентів необхідно буде від 31 до 90 днів для повного відновлення діяльності бізнесу, а для 28% - понад 91 день.

При цьому у 50% респондентів відсутній доступ до будь-якого з джерел фінансування (власного або зовнішнього) для відновлення бізнесу після COVID-19.

Опитування проводилося 10-27 квітня 2020 року серед власників/керівників 121 компанії з усіх регіонів України. Підприємства представляють сфери машинобудування і металообробки, транспортних послуг, будівництва, металургії, торгівлі тощо.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, пізніше продовжив його до 22 травня.

За даними Європейської Бізнес Асоціації, майже половина українських компаній вже зафіксували від 20% до 50% втрат доходу через карантинних заходів.

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", понад 50% українців вважають, що економічне становище їхніх сімей погіршилося за останні півроку.