У минулому році УЗ перевезла понад 40 мільйонів тонн зернових / фото УНІАН

Акціонерна компанія "Укрзалізниця" в 2019 році перевезла понад 40 мільйонів тонн зернових вантажів, що є абсолютним рекордом за всі роки незалежності України та на 20,1% більше показника 2018 року.

Читайте такожЗміцнитися гривні допоміг рекордний експорт зернових - Мінфін

Про це повідомив голова правління "Укрзалізниця" Євген Кравцов на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

За словами керівника компанії, зараз в Україні спостерігається щорічне збільшення врожаю зернових і тому "Укрзалізниця" та учасники ринку вдосконалили їх логістику.

"У минулому році ми перейшли до системної маршрутної роботи. Близько 180 станцій переорієнтувалися на маршрутні відправлення. Крім того, впроваджено ефективну модель графікових маршрутів, коли вантажний потяг відправляємо чітко за розкладом. У грудні, наприклад, запропонували ринку понад 500 графікових маршрутів. Це дозволило вдвічі прискорити оборот вагона, до 6-7 доби, і, відповідно, збільшити швидкість доставки зерна на експорт", - написав Кравцов.

У прес-службі компанії зазначили, що всього протягом минулого року на експорт перевезено 35,3 мільйона тонн, що на 30% більше, ніж у 2018 році.

Зазначається, що такий підхід дозволив покращити планування перевезень "Укрзалізниця" вчасно отримує інформацію, коли вантаж зайде в порт та відвантажиться зерно.

"Цієї зими "Укрзалізниця" завантажувала близько 1,8 тисячі вагонів-зерновозів на добу - це досить високі показники. Проте "Укрзалізниця" планує і надалі збільшувати обсяги перевезень шляхом кращої координації дій з аграріями, портовиками та всіма учасниками ринку щодо прискорення технологічних процесів розвантаження вагонів", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що зараз робочий парк вагонів-зерновозів налічує близько 28 тисяч одиниць.

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році стартував процес закупівлі вантажних піввагонів для реалізації спільного проекту акціонерної компанії "Укрзалізниця" і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Сумарно передбачається закупити приблизно 4500 вантажних піввагонів загального призначення (з люками) у три етапи: у 2019 році на першому етапі - 1 тисяча вагонів (4 лоти), у 2020 році на другому етапі - 1,5 тисячі вагонів (5 лотів) і на третьому етапі - 2 тисячі вагонів (6 лотів).